Plotto: het boek met alle plots

Plotto: het boek met alle plots

07-02-2012 07:02 Laatste update: 28-04-2018 19:44

Bram van Dijk

Het in 1928 uitgegeven boek Plotto, dat 1462 mogelijke plots beschrijft, is opnieuw uitgegeven.

Het is niet zo moeilijk om een (film)script te schrijven. Het enige wat je nodig hebt is het boek Plotto en een goed gevoel voor selecteren. Plotto: The Master of All Plots verscheen eind vorig jaar in een nieuwe druk. Het boek stamt uit 1928 en is geschreven door de Amerikaan William Wallace Cook. Hij beschrijft zo ongeveer alle mogelijkheden die een plot zou kunnen bevatten, in totaal 1462.

Het boek is onderveeld in 'een bijna onmogelijk te doorgronden categorisatie die wel eens wordt vergeleken met een wiskundige formule', zegt filmblog Cineville. Een mannelijke hoofdpersoon is A, een vrouwelijke hoofdpersoon B. De opa van A is GF-A, de tante van B is AU-B.

Zo krijg je bijvoorbeeld 'A, een boef, pleegt een overval en ontsnapt in de kleren van de vrouw. A geniet lokale bekendheid vanwege zijn impersonaties van vrouwen. A-6, een detective, maakt gebruik van dit feit om A te arresteren.' Onder andere schrijver Alfred Hitchcock heeft in zijn beginjaren veel gehad aan het boek.

Cineville legt een mooie link naar de AWESOM-O scriptrobot uit South Park. Waar ik meteen aan moest denken, is het fantastische korte verhaal The Great Automatic Grammatizator (tekst in Engels) uit de bundel Someone Like You (M'n Liefje, m'n Duifje) van Roald Dahl. Een gefrustreerde schrijver ontwikkelt een machine die in een kwartier een bestseller kan brouwen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s