Apple start iBooks 2 met digitale schoolboeken

Apple start iBooks 2 met digitale schoolboeken

19-01-2012 16:08 Laatste update: 28-04-2018 20:15

Tonie van Ringelestijn

Apple lanceert iBooks 2 voor interactieve schoolboeken op de iPad en iBooks Author voor het maken van ebooks.

Apple heeft donderdag de app iBooks 2 inclusief het eerste aanbod van nieuwe interactieve schoolboeken voor de iPad aangekondigd. Apple wil digitale schoolboeken interactiever en multimedialer maken. De nieuwe ebooks, gebaseerd op het epub-formaat, zijn te voorzien van filmpjes en foto's, ondersteunen multitouch-gebaren en zelfs manipuleerbare 3d-modellen. Ook markeren van tekst, het maken van notities, het opzoeken van woorden en testen van kennis via interactieve vraag-en-antwoord-secties behoren tot de mogelijkheden. Maar iBooks 2 is voorlopig alleen in de Amerikaanse App Store beschikbaar.

De educatieve ebooks staan in een nieuw onderdeel van de iBookstore, dat in Nederland leeg blijft. Schakelen naar de Amerikaanse iTunes Store levert de eerste acht 'textbooks' op. De schoolboeken kosten 15 dollar of minder en zijn in eerste instantie gericht op middelbare scholen in Amerika. Apple werkt samen met bekende uitgevers als Pearson, McGraw-Hill en Houghton Mifflin Harcourt, samen goed voor 90 procent van de Amerikaanse schoolboekmarkt.

Apple kwam ook met een gratis OS X-programma, iBooks Author, voor het zelf maken en publiceren van ebooks. Gebruikers kunnen foto's, filmpjes, Keynote-presentaties of Microsoft Word-bestanden naar verschillende templates slepen. Vanuit het programma zouden ebooks direct naar de iBookstore zijn te sturen. Hoe Apple mogelijke schendingen van het auteursrecht checkt is nog onduidelijk. iBooks Author is te vinden in de Mac App Store.

Apple presenteerde ook een nieuwe versie van zijn iTunes U. Tot nu toe werd dit iTunes-onderdeel gebruikt voor het gratis aanbieden van digitale hoorcolleges. De dienst wordt uitgebreid met syllabi, opdrachten en uitwisselen van berichten tussen studenten en docenten. Ook heeft iTunes U een eigen iOS-app gekregen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s