Apple wil beter leven Chinese 'iPhone-slaven'
Apple wil eindelijk de werksituatie bij zijn Chinese leveranciers verbeteren. Alleen al bij Foxxconn zwoegen duizenden minderjarigen.
Duizenden minderjarigen werken in China in slechte omstandigheden aan de productie van iPhones en iPads, blijkt uit een radioreportage van de Amerikaanse zender NPR vorige week. Foxconn, Apple's omstreden grootste leverancier, checkt de leeftijd van het personeel niet goed. De documentaire is opgenomen in de Chinese stad Shenzhen, het centrum van de techproductie. Onder de geïnterviewde medewerkers waren tieners van tussen 12 en 14 jaar oud.
Foxconn-personeel werkt standaard 12 uur per dag, maar er moet ook vaak urenlang worden overgewerkt. Via camera's wordt het werktempo van medewerkers in de gaten gehouden. De meeste werknemers staan de hele dag te werken, in fabrieken met nog 20 duizend anderen. Praten is niet toegestaan en alles gaat met de hand omdat dat goedkoper is dan machines kopen. Sommige medewerkers zijn arbeidsongeschikt geworden door de repetitieve taken. Vakbonden zijn verboden in China. Mensen die klagen over overwerk komen op een zwarte lijst van alle bedrijven in de regio.
Om de werkomstandigheden te verbeteren is Apple vorige week als eerste techbedrijf toegetreden tot de Fair Labour Association, die vecht voor betere arbeidssituaties wereldwijd. Onder meer Nike en Nestle zijn, na eerdere schandalen, ook lid van de FLA. De verhalen over de werkomstandigheden in Nike-fabrieken leidden in de jaren 90 nog tot allerlei boycots. Apple heeft daar nog niet mee te maken, maar het is voor Apple - en het geweten van zijn klanten - te hopen dat er nu snel iets gebeurt bij zijn leveranciers.
Vooral Foxconn is al jaren berucht. Het bedrijf staat onder toezicht nadat de afgelopen jaren zeker 12 medewerkers zelfmoord hebben gepleegd. Ook vielen er vorig jaar enkele doden en tientallen gewonden bij explosies in iPad-fabrieken. Met een dagloon van zo'n 10 dollar betaalt Foxconn voor Chinese begrippen trouwens redelijk.