Eerste indruk: Adidas miCoach F50

Eerste indruk: Adidas miCoach F50

29-11-2011 12:51 Laatste update: 28-04-2018 20:46
Author profile picture

Rutger Middendorp

Aan voetballende journalisten werd deze week de Adidas miCoach F50 geïntroduceerd. Een eerste indruk.

Laat ik voorop stellen: mijn voetbalervaring is beperkt. Ik basketbal sinds mijn tiende, maar dat levert je voor voetbal weinig op, behalve wellicht wat tactisch inzicht. Toen ik dan ook op een koude maandagmiddag op het trainingscomplex van Ajax voor het eerst op noppen stond was dat wel even wennen.

Niet zomaar noppen ook. Ik scheen de Adidas miCoach F50 aan te hebben of voor de casual voetballiefhebber: de schoenen van Messi. Die schoen heeft een chip waarin in 360 graden je beweging gemeten wordt. Hoe snel je rent, de totale afstand, je sprints en de tijd dat je aan het voetballen bent.

Adidas heeft een afdeling die zich niet meer met kleding of schoeisel bezighoudt, maar met 'interactive services and technology'. Zij kwamen eerder al met de miCoach-applicaties voor hardlopen. Voetbal is nu aan de beurt en volgend jaar volgen American football, tennis en (jawel) basketbal.

Maar nu moest ik dus eerst even sprintjes trekken, een rondootje doen, met de bal om pilonnetjes heendribbelen, een partijtje doen en een sprintje trekken om vervolgens op doel te schieten.

Daarna werd op de iPhone-app getoond hoe goed ik het gedaan had. Ik zal u niet vermoeien met de details, maar Lionel Messi hoeft zich voorlopig geen zorgen te maken.

Ajax gebruikt de schoen om prestaties van hun jonge talenten mee te meten en het trainingsprogramma aan te passen op de sterke en zwakke punten van hun spelers. Voor de casual voetballer is het te gek om de statistieken te bekijken en te vergelijken.

Persoonlijk vind ik het jammer dat ze ook een voetbalspelletje in de app geïntegreerd hebben. Waar het in eerste instantie een serieuze aangelegenheid lijkt, wordt het door dat spelletje nu een beetje een grapje. Maar goed, je kunt er voor kiezen om dat spelletje niet te spelen. Een vertegenwoordiger van Adidas wist me te vertellen dat deze schoen slechts de eerste stap is. Mogelijk kunnen we in de toekomst ook zien hoe vaak je geschoten hebt en hoe hard.

Stel je verder voor dat je de data van de schoen zou kunnen combineren met data in de bal, dan kun je een prachtig inzicht krijgen in het spelverloop en je aandeel daarin.Persoonlijk vond ik het leuk dat alles wat ik deed geregistreerd werd.

Zoals Wii Fit en Nike Plus je gemotiveerd houden door je te laten weten hoeveel je wel niet gesport hebt vandaag, zo geeft de miCoach F50 je gedetailleerd inzicht in je training. Ook als je de bal de hele training of wedstrijd niet aangeraakt hebt, kun je toch nog zien dat je wat gedaan hebt.