Spoorzone wordt bebouwd
Huttenfestival de Vlek bouwt een Nederzetting in het centrum van Tilburg met lokale materialen.
Bouwen is romantiek. Het geluid van de hamer, de geur van zweet en hout, vonken die in het rond vliegen. Dat gevoel wil Huttenfestival De Vlek weer oproepen. Van 3 tot 11 september bouwen kunstenaars, architecten en ontwerpers samen aan een reizende nederzetting. Zo'n vestigingsplaats heet oorspronkelijk een vlek. Zo'n vlek werd gebouwd waar water en voedsel was, met materiaal uit de omgeving terwijl de vorm werd bepaald door de lokale omstandigheden. En dat is precies wat in de Spoorzone van Tilburg ook gaat gebeuren.
Pallets, bomen, bielsen, bakstenen zand en grind zijn de terplekke geoogste materialen die Observatorium inzet voor een toegangspoort naar het dorp. Tegelijkertijd is die poort de opslag van materialen. Professionals als Piet Hein eek, 2012 architecten, La Bolleur en Onix bouwen de basics als een theater, fabriek en bar. De hutjes mag je zelf komen bouwen. Mits je er romantiek bij voelt.
Initiator Petra Janssen (Studio Boot) hoopt dat dit tijdelijk gebruik een definitieve impact heeft. Voor de braakliggende Spoorzone is een bestemmingsplan in de maak. Hier nu activiteiten brengen, biedt een kans voor cultuur om defintief op de kaart te komen. De gemeente steunt het festival. Leegstand en hergebruik zijn de bouwpraktijk van vandaag en ook de overheid ziet dat het geld nu uit coalities en ondernemers kan komen.
Tilburg is de pilot van het Huttenfestival. Volgend jaar wordt in Bergeijk een volwaardig festival gehouden. Strijp-S in Eindhoven heeft ook al toegezegd. Het Huttenfestival krijgt misntens tot 2018 een jaarlijkse editie. In 2018 hoopt Brabant de titel Culturele Hoofdstad van Europa te hebben veroverd.