HOT100: Media art
- Corrie Gerritsma
Drie talenten uit de jaarlijkse HOT100 uitgelicht. Deze week bellende telefoons in de openbare ruimte en stereotiepe beelden in films.
Op donderdag 15 september organiseert Virtueel Platform het jaarlijkse HOT100 event tijdens PICNIC 2011. De HOT100 zijn de meest getalenteerde en veelbelovende alumni van de Nederlandse kunstacademies, universiteiten en hogescholen op het gebied van media, kunst en digitale cultuur.
Bright stelt vijf weken lang elke maandag een aantal HOT100's aan je voor. Deze week deel2, met de categorie Media Art. Meer informatie over de HOT100 vind je op www.virtueelplatform.nl/hot100.
Birgit Bachler (26)
CV: Birgit Bachler heeft uitgebreide kennis op het gebied van programmeertaal en technologie. Ze studeerde in Oostenrijk en heeft onlangs haar Master in Media en Interaction Design aan de Hogeschool Rotterdam gehaald. Haar afstudeerproject, the Discrete Dialoog Network, is een poging om af te stappen van banale statusupdates op Facebook en maakt een structuur waar binnen mensen kunnen communiceren buiten hun streng gefilterde vriendenkring. Het is een, op telefonie-gebaseerd, communicatienetwerk dat gebruikers in staat stelt om anonieme spraakberichten voor vreemden in de openbare ruimte achter te laten.
Birgit werkt als freelancer met interactieve en audiovisuele media. Voor haar onderzoek kijkt ze naar de impact van online en offline netwerken in ons dagelijks leven. Ze deconstrueert bekende structuren van de interactieve media en experimenteert met daarmee in ongewone en ludieke contexten. Haar projecten zijn vaak een combinatie van de oprechtheid van een bepaald programma en de onvoorspelbaarheid van het menselijk gedrag.
Haar werken bestaan onder andere uit een datingsite gebaseerd op shopping gedrag van mensen, een alternatieve kaart van Rotterdam gebaseerd op raamdecoraties, en een telefooncel waardoor internet kan bellen met voorbijgangers.
Wat zijn je talenten?
Door mijn achtergrond als designer, kunstenaar en programmeur ben ik in staat om enerzijds flexibel om te gaan met het vormgeven van nieuwe media en ook mijn eigen media te creëeren. In mijn artistieke werk heb ik een kritische blik op de technologie die we in ons dagelijks leven gebruiken voor werk en sociale interactie. Door beter te kijken naar de code die schuil gaat achter vaak onschuldige en prachtig vormgegeven interfaces, kunnen we beter begrijpen hoe nieuwe media ons als individu, maar zeker ook de maatschappij verandert. Mijn fascinatie ligt in het ontrafelen van deze complex lijkende processen in zichtbare en begrijpelijke onderdelen, om er speelse materie van te maken die mensen in staat stelt technologie in een hele andere en niet voornamelijk commerciële setting te ervaren. Ik probeer vaak het digitale weer letterlijk in de analoge wereld terug te vertalen, met eenvoudige materialen zoals papier en pen, met stickers in de openbare ruimte of door bijvoorbeeld een oude analoge telefoon te hergebruiken.
Waar zie je jezelf over 5 jaar?
Nog steeds werkzaam binnen het gebied van kunst, design, media en programmeren. Ik wil bezig zijn met onderzoek op het gebied van technologie en kunst, mijn eigen projecten ontwikkelen maar ook met mensen uit andere disciplines samenwerken. Mijn huidige werk is een goed uitgangspunt voor andere interessante projecten in de toekomst, bijvoorbeeld op het gebied van sociale media en hoe wij überhaupt sociaal kunnen zijn in dit digitale tijdperk.
Welk boek, film, website zou iedereen moeten kennen? Jaron Lanier's manifest You Are Not a Gadget - het was een geweldige basis voor mijn scriptie. En voor het vinden van meer goede boeken zou ik NY Books aanbevelen.
<object width="400" height="300" data="http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=19727409&server=vimeo.com&show_title=0&show_byline=0&show_portrait=0&color=00adef&fullscreen=1&autoplay=0&loop=0" type="application/x-shockwave-flash"><param name="data" value="http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=19727409&server=vimeo.com&show_title=0&show_byline=0&show_portrait=0&color=00adef&fullscreen=1&autoplay=0&loop=0"><param name="allowfullscreen" value="true"><param name="allowscriptaccess" value="always"><param name="src" value="http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=19727409&server=vimeo.com&show_title=0&show_byline=0&show_portrait=0&color=00adef&fullscreen=1&autoplay=0&loop=0"></object>
Don't call us, we'll call you. The Internet from Birgit Bachler on Vimeo.
Bogomir Doringer (28)
CV: Bogomir Doringer behaalde zijn Bachelor-diploma aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Zijn afstudeerproject Deranged werd genomineerd voor beste afstudeerwerk in 2009, enkele maanden nadat hij was ingeschreven bij de Nederlande Film en Televisie Academie met zijn project The Balkan-syndroom. Bogomir onderzocht de relatie tussen fictie en werkelijkheid en ontdekte verschillende vormen van fabricage.
In zijn projecten werkt Bogomir met verzonnen inhoud voor sociale en politieke massamedia. Binnen de projecten construeert hij zijn eigen identiteit, om te voldoen aan zijn eigen Robin Hood-syndroom. Afhankelijk van het onderwerp zal hij kiezen voor het medium om mee te werken en het karakter dat hij speelt als een kunstenaar. Net als in de mediacampagnes, zal hij gebruikmaken van alle passende middelen om zijn idee te presenteren. Hij deconstrueert massamediatools om een kunstwerk te creëren. De onderzoeksperiode is cruciaal. Zijn onderzoek is journalistiek, wetenschappelijk en artistiek. Zijn werk vraagt om een actieve positie van de kijker. Met plezier zal hij die verstoren om de kijker een inspirerende ervaring en impuls te leveren.
Wat zijn je talenten?
Ik zie wat anderen niet durven zien, en werk met dingen die anderen moeilijk en lastig vinden.
Waar zie je jezelf over 5 jaar?
Ergens anders ...
Welk boek, film of site zou iedereen moeten kennen?
Hospitality, door mijzelf.
Sarah Janssen (25)
CV: Sarah Janssen is gespecialiseerd in fotografie en video in combinatie met met nieuwe media. Sarah behaalde haar Bachelor of Design diploma aan de ArtEZ Academie voor Kunst en Vormgeving in Enschede in 2009. In 2011 behaalde ze haar Master of Fine Arts, Interactive Media and Environments aan het Frank Mohr Instituut in Groningen. Voor haar afstudeerproject cineanalogies analyseerde ze de visuele taal van de cinema. Gefascineerd door het feit dat bepaalde stereotiepe beelden terug te vinden zijn in verschillende soorten films. De resultaten van dit project worden gepresenteerd met behulp van animatie, video-installaties, illustraties, infographics en data visualisatie software.
Sarah's werk gaat over ons kijkgedrag en het effect van de beelden op ons dagelijks leven. Zo is ze geïnteresseerd in hoe wij beelden waarnemen, hoe onze mediacultuur invloed heeft op de manier waarop we kijken naar dingen en waar de grenzen van onze waarneming liggen. Het vinden van een manier om haar onderzoek om te zetten in visuele interessante kunstwerken is een onderwerp dat ze ze graag verder wil gaan verkennen in de toekomst.
Wat zijn je talenten?
Ik laat me vaak inspireren door hoe we omgaan met nieuwe media. Soms vallen mij dingen op of herken ik samenhangen die anderen niet zien. Dit wil ik communiceren en visualiseren.
Waar zie je jezelf over 5 jaar?
Dat vind ik moeilijk te zeggen, momenteel ben ik echt open voor alles, als ik maar leuk werk kan maken.
Welk boek, film, website zou iedereen moeten kennen?
www.mymodernmet.com is een geweldige verzameling van blog voor mijn dagelijke dosis inspiratie
Eerder verschenen:
Deel 1: Transmedia