Hoe spot je een fake review?

Hoe spot je een fake review?

22 augustus 2011 om 12:49
Laatste update: 28 april 2018 om 22:19

Een algoritme om nep-reviews op te sporen. Big Brother leert een nieuw trucje.

Een beetje extra Googlen op de verschillende sites die eronder vallen leverde al snel eindeloos veel verhalen op van mensen die ook zo belazerd waren. Uiteindelijk werd de site geroyeerd door het keurmerk Qshops (waar het nog steeds het logo van op de site heeft staan...) en heeft PayPal eenzijdig het geld teruggevorderd nadat ik daar een claim ingediend had.

Geleerd:
1. Betaal als het even kan zo dat het geld terug te halen is. Bedenk dat je bank niets voor je gaat doen.

2. Vertrouw niet alle reviews.

Sports24.nl had namelijk een banner van eKomi op de site met een 8,2 als gemiddeld cijfer. eKomi is een onafhankelijke revieworganisatie. Maar Sports24.nl stuurde waarschijnlijk alleen een linkje naar de klanten die wel hun product kregen, want ik heb nooit iets in hoeven vullen.

Reviews zijn vaker bronnen van oplichting. Onderzoekers van Cornell University hebben zich beziggehouden met het opsporen van zowel positieve als negatieve nepreviews, onder andere op basis van reviews van TripAdvisor. Het blijkt dat de zinsopbouw en de inhoudelijke argumenten de schrijver in 90 procent van de gevallen verraden. In nepreviews gaat het meer over de ervaring en zijn woorden als 'ik' en 'mij' oververtegenwoordigd.

Lees meer over:

Deel via