Scheenbeschermer waarschuwt voor schwalbe

Scheenbeschermer waarschuwt voor schwalbe

11-04-2011 14:41 Laatste update: 29-04-2018 00:23

Was het een echte overtreding of een schwalbe? Slimme scheenbeschermers moeten de scheidsrechter een handje helpen.

Sommige voetbalspelers zijn atletische acteurs. Zij weten als geen ander op theatrale wijze een fopduik te maken alsof ze geveld zijn door de tegenstander in de hoop een strafschop of vrije trap te ontlokken. De scheidsrechter kan vaak niet goed beoordelen of er daadwerkelijk een overtreding is begaan. Zelfs camerabeelden geven na de wedstrijd niet altijd uitsluitsel of het een schwalbe betrof.

In Engeland ontwikkelde een team van ingenieurs slimme scheenbeschermers met ingebouwde sensoren die een alarm laten afgaan als een tegenspeler contact maakt. De scheenbeschermers hebben twee sensoren. Via de ingebouwde magneten in de voetbalschoenen registreert een nabijheidssensor in de scheenbeschermer of een voet van de tegenspeler dicht in de buurt komt. Een impactsensor registreert of de schoen daadwerkelijk de schenen raakt.

Als beide getriggerd worden gaat het alarm af. Probeert de voetballer zich zelf te schoppen dan gaat het alarm niet af. De prototype scheenbeschermers worden nu getest.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s