Scammers richten zich op Wikileaks-angst

Scammers richten zich op Wikileaks-angst

21-01-2011 13:54 Laatste update: 29-04-2018 01:56

Bastiaan Vroegop

Scammers hebben een nieuwe manier gevonden om  Amerikanen geld af te troggelen. Ze dreigen met celstraf wegens het bezoeken van Wikileaks.

De fraudeurs bellen willekeurige mensen op, waarna een geautomatiseerde stem vertelt dat hun IP-adres Wikileaks heeft bezocht. Er wordt gedreigd met een celstraf, tenzij er een boete van tussen 25 duizend en 250 duizend dollar wordt betaald. Daarna kan het slachtoffer een bericht achterlaten over hoe hij aan de boete zal voldoen.

Het bezoeken van Wikileaks is natuurlijk niet illegaal. Met de jacht op Julian Assange en de mogelijke vervolgingen van een aantal betrokkenen van de klokkenluiderssite heerst er echter de nodige angst rondom Wikileaks in de Verenigde Staten. Sommige Amerikaanse ambtenaren mogen de site niet bezoeken.

De actie lijkt erg op de Nigeriaanse e-mailscams die al een paar jaar draaien. Daarbij krijg je via een e-mail het verzoek om je bankrekeningnummer door te spelen, zodat je kunt helpen met het verdienen van miljoenen euro's. Mensen die dit deden konden echter wachten op een leeggezogen rekening.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s