Samsung koopt Nederlandse 'lcd-killer'

Samsung koopt Nederlandse 'lcd-killer'

21-01-2011 12:33 Laatste update: 29-04-2018 01:56

tonie

Het Nederlandse Liquavista, dat een alternatief voor lcd maakt, komt in handen van Samsung.

Samsung heeft met de overname van Liquavista uit Eindhoven deze week een interessante stap gezet in de ontwikkeling van nieuwe tablets en readers met schermen die de multimediale voordelen van lcd combineren met de prettige leesbaarheid van eInk-schermen.

Liquavista maakt namelijk een nieuw soort scherm dat gebruikmaakt van de techniek 'electrowetting', waarbij inktdruppeltjes elektrisch worden geladen. Het biedt hogere verversingssnelheden dan eInk - dat nu in readers wordt gebruikt. Doordat er geen achtergrondverlichting nodig is, zijn dit soort schermen prettiger leesbaar, ook in zonlicht. Dit biedt kansen voor readers met video-ondersteuning. Kleuren zijn ook mogelijk, maar ze zijn nog wat fletser dan we bij lcd gewend zijn.

Liquavista heeft eerder gezegd dat het verwacht dat zijn nieuwe schermtype eerst in readers wordt toepast, mogelijk eind dit jaar. De verkoop van readers groeit nog wel, maar is bij lange na niet zo groot als die van tablets dit jaar. Maar Liquavista's toekomstige scherm kan daar ook geschikt voor worden, zodra de kleuren en video-ondersteuning goed genoeg zijn. Het is straks mogelijk voor lang leeswerk te schakelen naar een transflectieve stand en dan voor filmpjes en websites weer naar een meer lcd-achtige modus.

De eerste reader met de kleurenversie van eInk die op de CES was te zien, stelde nog teleur. Dat geeft Liquavista overigens niet veel meer tijd om zijn kleurenweergave te verbeteren. Want er zijn ook andere lcd-rivalen op komst, zoals Mirasol en PixelQi. Dat wordt een interessante concurrentiestrijd. Lees over de verschillen tussen alle nieuwe schermtypen deze uitlegparty uit september. En over Liquavista verscheen dit achtergrondverhaal in de papieren Bright eind 2009.

Liquavista heeft ook al een buigbaar scherm met electrowetting ontwikkeld, hieronder in actie te zien: