CO2 meets Big Brother

CO2 meets Big Brother

21-01-2011 09:16 Laatste update: 29-04-2018 01:56

Edial Dekker

Een doorsnee familie wordt uitgedaagd om 6 maanden lang niet meer dan 1 ton CO2 uit te stoten. Met een beetje hulp natuurlijk.

De gemiddelde CO2-uitstoot van een familie is ongeveer 7 ton (zevenduizend kilo) per jaar. Bij het Zweedse project One Tonne Life, worden vader Nils, moeder Alicja en de tieners Hannah (16) en Jonathan (13) uitgedaagd om dat terug te brengen tot 1 ton per jaar. Dat klinkt nog steeds als veel, maar wist je dat de gemiddelde CO2-uitstoot van een auto per jaar al zo'n vijf ton is?

Om het doel te bereiken heeft de familie Lindell een speciaal ontworpen klimaatvriendelijk huis gekregen voorzien van een 'real-time' energiemeter, een elektrische auto en huishoudelijke apparaten die minder CO2-uitstoot hebben dan normaal.

Hoewel de serie een beetje een verkapte reclamevideo is voor Siemens, Volvo en Vattenvall en nog wat andere bedrijven die aan het huis meewerken, helpt het project misschien wel om meer bewustzijn te creëren bij mensen. Weet jij hoeveel CO2 vrijkomt als je water uit een flesje drinkt? Of als je naar Amerika vliegt? Of hoeveel een pinguin aan CO2 uitstoot? Bekijk deze interactieve visualisatie om erachter te komen.

De familie is te volgen via Twitter, YouTube en Facebook.

De eerste aflevering is inmiddels online te bekijken:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s