Van bollentapijt tot tafellaken met scheurlijnen

Van bollentapijt tot tafellaken met scheurlijnen

20-01-2011 09:02 Laatste update: 29-04-2018 01:56

Christophe De Schauvre

De Belgische textielontwerpster Diane Steverlynck heeft de Henry van de Velde Award voor Jong Talent gewonnen, een keurlabel van Design Vlaanderen.

De Henry van de Velde awards zijn bij onze zuiderburen zowat de oscars voor design en elk jaar is het uitkijken naar het Jong Talent, dit jaar dus Diane Steverlynck.

Deze Brusselse textielontwerpster is al sinds 2003 actief met een eigen studio, maar met deze Award oogst ze nu heel wat aandacht. Steverlynck maakt zowel objecten als textielaccessoires die als unica of in kleine oplages worden verkocht via winkels en galeries. Massaproductie is voor haar geen doel, eerder een middel.

In de argumentatie van de door Design Vlaanderen samengestelde jury - een selecte groep van Belgische autoriteiten in de vormgeving aangevuld met enkele designexperts - wordt vooral de werkwijze van Steverlynck geprezen. Het telkens weer van naaldje tot draadje uitwerken van haar ontwerpen; het opzoeken van limieten in zowel techniek als productie; het aanhouden van een persoonlijk ritme én logica doet de jury besluiten dat ze bijzonder veel potentieel heeft.

Diane Steverlynck heeft deze award niet gestolen. Ze maakte eerder deel uit van Atelier A1, een Brussels collectief waarin ook andere talentvolle designers als Elric - Big Game - Petit, Sylvain Willenz, Marina Bautier, Nathalie Dewez en Benoît Deneufbourg samenhokten. Intussen heeft dit collectief de duimen moeten leggen voor de individuele carrièreres die elk een hoge vlucht hebben genomen. Het gezaghebbende Amerikaanse designmagazine ID omschreef de leden van Atelier A1 als Belgium’s next generation of design stars. De Award voor Jong Talent is opnieuw een bevestiging.

Aan deze award is een geldsom van vijfduizend euro verbonden, maar zal vooral nieuwe deuren openen. Het valt af te wachten of Diane Steverlynck de artisanale aanpak zal kunnen blijven aanhouden. Haar nieuw werk zoals de Leaning - een prototype van een opbergsysteem waarbij hout wordt gecombineerd met polyester textiel - kondigt duidelijk nieuwe richtingen aan waarbij textiel wordt geïntegreerd in meubilair. Ook de Tight Stoel bij Trico wijst daarop.

Internationaal oogstte ze vooral aandacht met Borderlines, tafellinnen voorzien van scheur- of beter kniplijnen waar je dan servetten kan uitsnijden. Ook de gordijnen Points de vue spelen op dezelfde manier met in- en doorkijkjes. Bij het Belgische tapijtenlabel Limited Edition heeft ze de Dots in productie waarbij je een carpet kan maken van bollen vilt die in tegels van 56 bij 56 centimeter aan elkaar hangen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s