Belgisch belspelprogramma ontmaskerd

Belgisch belspelprogramma ontmaskerd

18-01-2011 15:25 Laatste update: 29-04-2018 01:56

Het Vlaamse tv-programma Basta infiltreerde bij een belspelprogramma en slaagde erin een complexe rekenopgave te kraken.

Het programma Basta ken je wellicht van de briljante actie met een container die ze voor het parkeerterrein van de mobiele aanbieder Mobistar plaatsten. De beveiligingsmedewerker voor Mobistar die daarover telefonisch zijn beklag deed, werd vervolgens – net als de klanten van Mobistar – van het kastje naar de muur gestuurd.

De stunt die Basta deze week uithaalde, is zo mogelijk nog spectaculairder. Het programma liet een presentator, Maxime De Winne, infiltreren bij een nachtelijk televisie-belspelletje, Quizzit. De Winne kreeg als presentator de opdracht om zoveel mogelijk mensen te laten bellen.

De Winne liet zijn kijkers onder meer een complexe rekenopgave oplossen: kijkers moesten daarbij raden wat de som was van de cijfers die in een opgegeven zin voorkwamen. Een allesbehalve makkelijke opgave. Behalve dan voor Gaëtan De Weert. Die slaagde er na anderhalf jaar in de 'code' te kraken.

Opmerkelijk genoeg snapte De Weert de code beter dan de makers van het programma. Die kwamen namelijk bij één op de zes opgaven tot het verkeerde antwoord. Ach, kijk zelf maar:

Overigens hebben de onthullingen van Basta voor de belspelletjes nog een staartje. De Belgische staatssecretaris voor fraudebestrijding, Carl De Vlies, gaat de regels voor dergelijke spellen aanscherpen. Als de belspellen zich niet aan die regels houden, moeten ze – net als in Nederland – van de buis. In afwachting van de strengere regels gaat de producent van de belspellen (een dochteronderneming van Endemol) gewoon door met de uitzendingen.

UPDATE: VTM heeft inmiddels besloten te stoppen met het uitzenden van belspelletjes. De reden: 'de maatschappelijke hetze'.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s