Wikileaks terug de bunker in

Wikileaks terug de bunker in

03-12-2010 11:33 Laatste update: 29-04-2018 02:27

Tonie van Ringelestijn

Internetbedrijven dumpen hun diensten aan Wikileaks vanwege politieke druk. De site is live dankzij Zweedse en Zwitserse hulp.

Wikileaks is weer in de lucht, maar op dit moment niet via het bekende adres Wikileaks.org, maar via het nieuwe Wikileaks.ch, een Zwitsers adres. De domeinnaamprovider Everydns.net besloot Wikileaks org-domein uit de lucht te halen. Maar met dank aan de Zwitserse afdeling van de Zweedse Piratenpartij heeft Wikileaks nu een andere domeinnaam.

Maandag keerde ook Amazon, die de site hostte, de klokkenluidersite de rug toe. Volgens Amazon gebeurde dat niet vanwege overheidsinmenging, maar doordat Wikileaks zijn algemene voorwaarden zou schenden.

Wikileaks is teleurgesteld in Amazon en tweet dat het bedrijf 'niet alleen laf is, maar ook liegt'. De politieke druk hoeft ook niet rechtstreeks te zijn geweest, die is er toch wel vanwege alle uitspraken van politici en nu ook wetsvoorstellen tegen Wikileaks.

Toch is de site sinds vrijdagochtend weer in de lucht. Hiervoor verantwoordelijk is hostingprovider Bahnhof uit Zweden, het land dat een opsporingsbevel tegen Wikileaks-oprichter Julian Assange heeft uitgevaardigd. Bahnhof hostte Wikileaks tot voor kort ook, maar omdat het bedrijf de talloze serveraanvallen op de site niet aankon, verkaste de klokkenluidersite naar het grotere Amazon.

De Wikileaks-servers staan in deze prachtige voormalige nucleaire bunker van Bahnhof in de Zweedse bergen. Wikileaks gehost vanuit een bunker, symbool voor de infowar die nu gaande is.

Update: de Britse krant The Guardian houdt vanaf 2 uur vanmiddag een live Q&A met Mr. Wikileaks, Julian Assange.