Relletje om alternatief e-bookgeschenk

Relletje om alternatief e-bookgeschenk

02-12-2010 08:27 Laatste update: 29-04-2018 02:27

Tonie van Ringelestijn

Een gratis alternatief e-bookgeschenk tijdens de Boekenweek valt verkeerd bij de officiële organisatie van de week.

De stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) eist dat het bedrijf PixelPerfect Publications in maart tijdens de Boekenweek geen gratis 'ebookgeschenk', als alternatief voor het papieren boekenweekgeschenk, uitbrengt. Pixelperfect wil in maart via boekwinkels een e-book van Lydia Rood weggeven. De CPNB steekt er een stokje voor omdat het de rechten op de naam boekenweek claimt. De stichting spreekt van 'hard afstraffen' van het initiatief van PixelPerfect.

Het officiële Boekenweekgeschenk komt van de hand van Kader Abdolah. CPNB heeft wel plannen voor een digitale versie, maar zoekt nog naar de vorm. PixelPerfect vindt dat de CPNB te traag inspeelt op de digitale ontwikkelingen. Het bedrijf kreeg maar geen reactie op zijn initiatief voor een e-bookgeschenk.

PixelPerfect wil kopers van een e-reader of luisterboek in boekwinkels een kraskaart voor het gratis e-book cadeau geven. Met de code kunnen ze het e-book downloaden. 'Ik heb er al tienduizend verkocht aan een boekhandelketen', aldus Peter de Ruiter van Pixelperfect. 'CPNB heeft niet het recht op ebookgeschenk geregistreerd en ik heb wel de domeinnaam.' Hij heeft de tekst van zijn site wel aangepast, zodat er nu staat dat CPNB de organisatie van de Boekenweek is, maar De Ruiters is vooralsnog gewoon van plan zijn e-bookgeschenk in dezelfde week weg te geven.