Connexxion binnenkort ook in Google Transit

Connexxion binnenkort ook in Google Transit

01-12-2010 13:10 Laatste update: 29-04-2018 02:27

Tonie van Ringelestijn

Niet getreurd reizigers die niet in Amsterdam of nabij treinstations wonen, andere ov-bedrijven komen binnenkort ook naar Google Transit.

Google lanceerde woensdag samen met de NS en het Amsterdamse GVB de dienst Google Transit in Google Maps. Daarmee kan je reizen met het openbaar vervoer plannen van deur tot deur binnen Google Maps door op het bus- of treinicoontje te klikken. Maps toont zowel de looproute als de trip met trein, tram, bus, metro of pont. Die laatste vier dus alleen in Amsterdam. Maar ook rond de treinstations zit de dienst nog vol bizarre bugs, zoals lopen over water.

Google zegt wel met andere ov-bedrijven te praten over deelname aan Transit. Volgens een Connexxion-woordvoerder is dat bedrijf al aan het testen met zijn reisinformatie in Transit, maar kwam de lancering te vroeg. In januari verwacht hij dat Connexxion ook is aangesloten op Google Transit. Dat is goed nieuws voor reizigers in het midden, noorden en oosten van Nederland. Transit heeft twee voordelen ten opzichte van 9292ov.nl: actuele reisgegevens inclusief storingen en vertragingen van de NS en gedetailleerde looproutes van en naar haltes of stations. 9292ov.nl toont alleen de looptijd en de uitstaphalte en adres van bestemming op een kaartje.

Grootste nadeel van de Google-dienst is dat er maar 2 ov-bedrijven meedoen. Dat zijn er erg weinig voor een lancering van een ov-reisplanner. Maar de komende maanden zullen diverse andere vervoerders ook aan boord komen. Veolia zegt ook met Google te willen samenwerken maar kan nog niet zeggen wanneer zijn gegevens in Transit beschikbaar komen. Arriva heeft woensdag nog niet gereageerd.