Firefox overweegt tool tegen stalkende adverteerders

Firefox overweegt tool tegen stalkende adverteerders

01-12-2010 10:50 Laatste update: 29-04-2018 02:27

Mozilla overweegt om een privacytool toe te voegen aan Firefox die ervoor zorgt dat adverteerders je niet meer kunnen achtervolgen.

Je kent het wel. Je hebt op een reissite naar een hotel gezocht en in de daaropvolgende dagen zie je voortdurend banners voor het betreffende hotel verschijnen op allerhande sites. Dergelijke op jou afgestemde reclame is mogelijk omdat adverteerders je makkelijk kunnen volgen.

Mozilla overweegt daar nu verandering in te brengen. Volgens The Wall Street Journal is de Firefox-maker bezig om een do-not-track-mechanisme in te bouwen in zijn browser. Een opmerkelijke stap omdat een paar maanden geleden nog bekend werd dat Firefox onder druk van de advertentie-industrie had besloten om een dergelijke tool niet in te voeren. Bij Microsoft werd een vergelijkbare discussie eveneens beslist in het voordeel van de marketeers.

Volgens Mozilla was er echter geen sprake van druk. De beslissing om de tool niet in te bouwen zou zijn ingegeven door de vrees dat adverteerders dan hun toevlucht zouden nemen tot nog geniepiger manieren om internetters te achtervolgen.

Ondertussen bemoeit ook de politiek zich met de kwestie. Deze week houdt het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een hoorzitting over mogelijkheden om het tracken van internetters door commerciële partijen aan banden te leggen. Als adverteerders en softwaremakers zelf geen maatregelen nemen tegen stalk-advertenties, komt er mogelijk wetgeving tegen dergelijke praktijken.

Vorige week werd de website Aboutads.info gelanceerd. Die site biedt een opt-out-mogelijkheid voor wie niet gevolgd wil worden. Er zijn 58 tracking-bedrijven bij de site aangesloten. Dat is slechts een fractie van het totaal. Aboutads.info kan daarom niet garanderen dat je nooit meer gestalkt wordt met hoteladvertenties.