Microsoft gaat tv-zenders via Xbox uitzenden

Microsoft gaat tv-zenders via Xbox uitzenden

30-11-2010 08:57 Laatste update: 29-04-2018 02:27

Amerikaanse tv-zenders komen volgend jaar tegen betaling naar de Xbox 360, als alternatief voor kabelpakketten.


Microsoft praat met mediabedrijven over doorgifte van tv-zenders voor een nieuwe tv-dienst via de Xbox 360, meldt persbureau Reuters. Microsoft volgt daarmee de initiatieven van Google en Apple op het gebied van internet-tv. Google startte in oktober met Google TV via apparaten van Sony en Logitech. Apple kwam recent met een nieuwe versie van Apple TV.

Microsoft wil volgens Reuters een 'virtuele kabelaar' worden: via internet zijn dan tv-zenders te streamen tegen een vast maandelijks bedrag. Via de Xbox zijn al een tijdje, ook in Nederland, speelfilms in hd-achtige kwaliteit te streamen tegen betaling. Het kan volgens de bronnen van Reuters nog zeker een jaar duren voordat de tv-dienst van start gaat.

In de VS heeft Microsoft al concurrentie van bedrijven als Netflix en Hulu, die 8 dollar per maand rekenen voor het streamen van afleveringen van series en films. In Nederland zijn beide bedrijven niet actief. Diensten als Netflix en Hulu zijn in de States langzamerhand een alternatief geworden voor een kabelabonnement. Volgens Reuters verlopen de gesprekken tussen Microsoft en de tv-wereld redelijk positief. Producenten en zenders vinden het vooralsnog prima: hoe meer concurrentie, hoe beter.

Maar de grote zenders zijn nog niet positief over Google TV, omdat het via dit systeem mogelijk is om via de browser naar sites van zenders te gaan om series gratis terug te kijken, wat gewone Amerikaanse webbezoekers ook kunnen. Vergelijk het maar met Uitzending Gemist in Nederland. Maar de grote Amerikaanse zenders eisen een vergoeding van Google en blokkeren Google Tv-bezoekers op hun sites.

Microsoft probeert al jaren voet aan de grond te krijgen in de tv-wereld, maar eerdere initiatieven waren geen groot succes. Wellicht kan Microsoft nu de detectie van lichaamsbewegingen en spraak van Xbox Kinect ook toepassen bij gewoon tv-kijken. Met Kinect is het al mogelijk om bij het streamen van films te pauzeren door 'stop' te zeggen of vooruit of achteruit te spoelen met armbewegingen.