Dief gepakt door spelen iPhone-game

Dief gepakt door spelen iPhone-game

08-10-2010 18:45 Laatste update: 29-04-2018 03:29

Tonie van Ringelestijn

Een Nederlandse iPhone-dief is gepakt doordat hij een toestel jatte van een app-ontwikkelaar en via diens app zijn locatie deelde.

In Merchant gebruik je je locatie voor het bouwen van virtuele nederzettingen en verhandelen van producten. Dat bleek van pas te komen toen de iPhone van een van de ontwikkelaars, Richard Osinga, werd gestolen bij een inbraak. De dief opende op de gestolen iPhone de Merchant-app die werkte met de gebruikersnaam van Osinga en deelde daarmee, zonder dat te weten, zijn locatie op Osinga's servers.

Merchant speel je tegen anderen via mobiel internet en het spel gebruikt je locatie op meerdere manieren. Doel is zoveel mogelijk punten te behalen en dat doe je door producten te produceren in nederzettingen of ze te verhandelen. Die nederzettingen kan je alleen bouwen op basis van je locatie.

De gedeelde locatie bleek handige informatie voor de politie. 'Wat de dief deed onder mijn spelersnaam op mijn telefoon, werd keurig opgeslagen in onze database. Wij leverden die gegevens aan de politie en deze vertelde ons al vrij snel dat ze op basis hiervan persoonsgegevens konden achterhalen van de verdachte.'

Om onduidelijke redenen duurde het nog een half jaar voordat de politie de man en de iPhone te pakken had. 'Ik heb een keer of vijf gebeld en gemaild. En dan zeiden ze: we zijn 'm op het spoor. Voor we tot aanhouding kunnen overgaan moeten nog wat formaliteiten geregeld worden. En dan gebeurde er weer niets', aldus Osinga.

'Gisteren belde de politie dat ze mijn iPhone hadden en dat ik hem kon komen ophalen. Ze bedankten ons voor de nuttige informatie die we hadden kunnen verstrekken.' Osinga had de telefoon al vergoed gekregen van zijn verzekeraar, die hem nu krijgt.

Het Amsterdamse Oberon Interactive, waar Osinga werkt, lanceerde Merchant in maart in Nederland en komt eind oktober met een wereldwijde versie onder de nieuwe naam My Kingdom.