Bomsnuivers en afluisterapparatuur in vliegtuigen

Bomsnuivers en afluisterapparatuur in vliegtuigen

05-07-2010 12:50 Laatste update: 29-04-2018 04:30

De EU financiert een Brits onderzoek naar de inzet van technologie om het gedrag van passagiers in vliegtuigen in de gaten te  houden.

Een combinatie van camera's, sensoren voor het detecteren van explosieven, microfoons en computersystemen zouden een piloot in de toekomst moeten waarschuwen voor verdacht gedrag van passagiers. Lees terroristen. Het is niet zo verwonderlijk dat het onderzoek dat de EU financiert plaatsvindt aan een Britse Universiteit. Engeland hangt als geen ander land vol met bewakingscamera's met gezichtsherkenning.

De Britten hebben al proeven gedaan aan boord van een Brits vliegtuig en hebben het computersysteem getest in een nagebouwde Airbus. Het systeem let op verdachte situaties zoals passagiers die samen het toilet ingaan of passagiers die geagiteerd lijken. Microfoons zouden gesprekken kunnen afluisteren die de software vervolgens analyseert op terroristisch gerelateerde opmerkingen. Bomsnuivers in de toiletten 'ruiken' wanneer er bommen worden geassembleerd.

Hoewel de EU voorlopig geen plannen heeft om een dergelijk systeem te verplichten, is het weer een teken aan de wand dat de angst voor terrorisme als allesomvattend argument gebruikt wordt om ons stapje voor stapje onze privacy te ontnemen. En mocht het ooit doorgezet worden dan moeten we er als vliegtuigpassagiers vast ook nog eens extra voor betalen.