Noemen bestandsnaam van download ook strafbaar

Noemen bestandsnaam van download ook strafbaar

13-05-2010 09:37 Laatste update: 29-04-2018 05:31

Tonie van Ringelestijn

Verwijzen naar downloads in nieuwsgroepen door bestandsnamen te noemen mag nu ook al niet meer van de Nederlandse rechter.De rechtbank in Den Haag heeft deze week geoordeeld dat het noemen van bestandsnamen van muziek en films die via nieuwsgroepen zijn te downloaden te zien is als een auteursrechtschending. Filmbedrijf Eyeworks startte een proces tegen usenet-community FTD vanwege de verwijzing op die site naar de film Komt Een Vrouw Bij De Dokter.

Linken naar bestanden was op FTD al verboden, maar nu dus ook het vermelden van bestandsnames, meldt Tweakers. FTD vermeldde behalve de naam ook de bestandsgrootte en het aantal ingepakte bestanden waar de hele film uit bestond. De rechter ziet FTD hierdoor als 'mede-openbaarmaker, althans mede-verantwoordelijke voor de openbaarmaking'. Het maakt volgens de rechtbank niet uit 'wie de bestanden precies verzendt'.

FTD verwijderde de vermelding vanwege een dwangsom van 10 duizend euro per dag, maar spant wel een geding aan om de beslissing teruggedraaid te krijgen. Dat geding dient volgende week woensdag. FTD heeft het sinds vorig jaar juridisch aan de stok met piraterijbestrijder Stichting Brein.

Voor meer over downloaden via nieuwsgroepen, zie onze uitlegparty.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s