Nederlandse jeugd wil betalen voor Spotify

Nederlandse jeugd wil betalen voor Spotify

11-05-2010 14:54 Laatste update: 29-04-2018 05:31

Tonie van Ringelestijn

De helft van de Nederlandse jongeren zegt Spotify te gaan gebruiken en 20 procent is bereid voor de muziekdienst te betalen.Nederlandse jongeren willen best geld neertellen als ze onbeperkt online naar muziek kunnen luisteren via pc en mobiel. Uit een onderzoek door de muziekcommunity Jimmyalter.nl, met als doelgroep 15- tot 25-jarigen, blijkt dat een op de vijf een premiumaccount bij Spotify wil nemen voor een tientje per maand.

Momenteel downloaden de meeste Nederlandse jongeren hun muziek uit illegale bron, blijkt eveneens uit een gebruikersonderzoek door JimmyAlter. De populairste streamingsites in Nederland zijn volgens de site momenteel LastFM, MySpace en de Luisterpaal van VPRO's 3voor12.

Met Spotify kunnen internetters in sommige landen gratis naar meer dan 7 miljoen liedjes luisteren, in ruil voor reclame tussendoor of voor een tientje per maand zonder commercials.

Intussen blijkt dat de genoemde lanceringsdatum van 18 mei voor Spotify niet meer wordt gehaald. Spotify-manager Tobias Edstrom sprak vrijdag tegen Bright nog van een lancering later deze maand, zonder een datum te willen noemen.

Spotify is namelijk nog druk in overleg met rechtenorganisatie Buma/Stemra over een licentie-overeenkomst. Spotify heeft de steun van alle grote muzieklabels, die zelfs aandeelhouder zijn, maar moet om te kunnen streamen ook geld afdragen aan andere rechthebbenden, zoals songschrijvers, componisten en tekstdichters. Die groep vertegenwoordigt Buma/Stemra.

Overigens is een deal met Buma/Stemra niet vereist voor Spotify om te kunnen starten. Tal van muzieksites hebben immers eveneens nog geen licentie-overeenkomst met de organisatie. YouTube sloot zo'n deal pas eind december en onlangs kwam ook de Nederlandse muziekdienst Cloudspeakers tot een akkoord.

Tot nu toe staat Spotify geen aanmeldingen door gebruikers met Nederlandse ip-adressen toe. Via een omweg is de site toch te gebruiken, zonder dat je telkens een proxy-server hoeft te gebruiken om bijvoorbeeld een Brits ip-adres te krijgen. Na aanmaken van een Paypal-account via een ip-adres in een van de zes landen waar Spotify actief is, is het mogelijk om na betaling voor de premiumdienst Spotify gewoon te gebruiken via je Nederlandse provider.

De muziekdienst is al actief in thuisland Zweden, Finland, Noorwegen, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. In januari werd al bekend dat Spotify in 2010 zou starten in Nederland.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s