Kunstenaar kaapt creditcards

Kunstenaar kaapt creditcards

07-05-2009 09:35 Laatste update: 29-04-2018 11:12

Anneloes van Gaalen

Voor wie zich online nog steeds anoniem en veilig waant: wake up. Niet alleen Big Brother is watching you these days.

In Bright 27 die nu in de winkel ligt, staat het verhaal van kunstenares Tinkebell die opzien baarde met een tas gemaakt van haar eigen kat en vervolgens werd bedolven onder een stortvloed van hatemail en bedreigingen. Samen met beeldend kunstenaar Coralie Vogelaar heeft Tinkebell de hatemail verzameld in het boek Dearest Tinkebell dat volgende week uit komt. Saillant detail is dat de afzenders van de dreigmails allen met naam en toenaam in het boek worden genoemd. Anoniem hatemail verzenden bestaat dus niet. Een soortgelijke actie is nu ook op GeenStijl te vinden.

Maar het werk van conceptueel kunstenaar Michae Marcovici spant de kroon. De beste man verzamelde online de creditcardgegevens van 100 personen om ze vervolgens een boek te sturen die de titel meekreeg How I used your credit card to pay for this book online. Hier de resultaten van zijn actie:

- 2 boeken hebben hun bestemming niet bereikt, de mensen hebben 9,90 dollar teruggekregen op hun rekening
- 6 hebben het pakket niet geaccepteerd en hebben 9,90 dollar terug gekregen
- 10 hebben geld teruggevraagd en ik het het terggegeven (ze hebben het boek gehouden)
- 14 regeerden boos maar hebben het boek na uitleg toch geaccepteerd
- 22 waren blij om het boek te krijgen
- 2 stuurden een brief van een advocaat
- 44 hebben nog niet gereageerd

12 april 12: op een tentoonstelling in Berlijn ontmoette ik de eerste persoon die mijn boek had ontvangen, hij was heel positief en vroeg me of ik meer boeken had (heb ik niet)
12 april: Ik ontving een aanbod van 200 euro voor een boek!
28 april: het is nu een maand later, en ik heb twee brieven van advocaten ontvangen, een uit Duitsland en een uit Amerika. Het kost me per geval 1000 euro om de zaak te settelen met hun cliënten.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s