Mininova test copyrightfilter voor torrents

Mininova test copyrightfilter voor torrents

06-05-2009 13:05 Laatste update: 29-04-2018 11:12

tonie

Het Nederlandse Mininova is gestart met het testen van een filter voor torrents met videobestanden waar auteursrechten op rusten.

Torrentsite Mininova is de populairste in zijn soort en trekt meer bezoekers dan The Pirate Bay. Maar de Utrechtse site probeert steeds meer in legaal vaarwater te komen. Vanmiddag kondigde de site een proef aan met het filteren van auteursrechtelijk beschermde videobestanden die door een 'derde partij' zullen worden gecontroleerd. Torrents die worden herkend door het systeem worden geblokkeerd.

Het systeem is technisch misschien niet nieuw - YouTube heeft ook zoiets ingevoerd voor muziek van maatschappij Warner - maar dat de grootste torrenportal ter wereld het gaat gebruiken is wel nieuws.

'We hopen dat dit systeem het makkelijker maakt voor auteursrechthebbenden om torrents te verwijderen die verwijzen naar hun materiaal', staat er op de Mininova-blog. De Nederlandse downloadsite heeft al langer een 'featured content'-afdeling waarbij auteursrechthebbenden zelf materiaal uploaden die p2p-gebruikers mogen verspreiden. Maar het lijkt erop dat Mininova nu helemaal juridisch het zeker voor het onzekere wil nemen. Niet geheel toevallig natuurlijk: later deze maand staat Mininova tegenover Stichting Brein in de rechtbank.

Deze stap kan het pleidooi van Brein een stuk lastiger maken. Aan de andere kant kan je zeggen dat Mininova hiermee de omgekeerde koers ten opzichte van The Pirate Bay kiest. Wat het met de populariteit van de site zal doen, als er minder bekende films zijn te vinden, laat zich gemakkelijk raden.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s