Ruimtetoerisme weer een stap dichterbij

Ruimtetoerisme weer een stap dichterbij

16-12-2008 09:18 Laatste update: 29-04-2018 13:47

De WhiteKnightTwo van Virgin Galactic gaat binnenkort testvluchten maken en moet in 2010 betalende ruimtetoeristen lanceren.

In 2007 doodde een explosie drie mensen tijdens het testen van een raketmotor die door Richard Branson's Virgin Galactic gebruikt zou worden voor zijn ruimtereizen. Die tegenslag is het bedrijf ondertussen te boven. Virgin Galactic staat op het punt de WhiteKnightTwo te testen. Dit speciale vliegtuig zal in 2010 op zo'n honderd km boven de aarde een ruimtevaartuig met acht betalende passagiers lanceren voor een paar minuten zonder zwaartekracht in de ruimte.

Voordat het zo ver is moet het WhiteKnightTwo-vliegtuig nog honderden testvluchten hoog boven de aarde ondergaan. Animo is er in ieder geval genoeg. Virgin Galactic verzamelde zo'n 30 miljoen euro in aanbetaling van belangstellenden. Virgin Galactic heeft echter concurrentie. Begin december kondigde XCOR Aerospace vluchten aan met de tweezitter Lynx, die je voor 75 duizend euro de ruimte in vliegt, dat is de helft goedkoper dan een ticket van Virgin Galactic.