Koop wat je fotografeert met iPhone-app van Amazon

Koop wat je fotografeert met iPhone-app van Amazon

04-12-2008 07:49 Laatste update: 29-04-2018 13:47

Jaap Stronks

Bestellen per foto-upload op je iPhone: spullen kopen was nog nooit zo eenvoudig.

Na de Firefox-piraterij een noviteit van Amazon zelf: met de nieuwste iPhone-app van internetwinkel Amazon kun je producten bestellen door er met je iPhone een foto van te nemen. Het iPhone-programma (helaas nog niet in Nederland verkrijgbaar) uploadt de foto, welke vervolgens wordt geanalyseerd; hierop krijg je de bestelpagina doorgestuurd. Handig!

Welk ingenieuze beeldherkenningstechnologie daarachter steekt, horen we je denken? Slimme algoritmes, tekstanalyse? Niets daarvan: het is de Mechanical Turk die mensen van vlees en bloed het werk laat doen. Die software kennen we nog uit een Bright-verhaal over kunstenaar Aaron Koblin die de geautomatiseerde outsource-software gebruikte om webwerkers bijvoorbeeld stukjes bankbiljetten na te laten tekenen.

Een en ander betekent dat je dus niet automatisch een link krijgt: het duurt 5 minuten tot 24 uur voordat je foto een reactie oplevert, en ik kan me zo voorstellen dat de gevonden productpagina niet altijd overeenkomt met het gefotografeerde hebbeding - de zoekfunctie gebruiken en de naam van het product typen is handiger. Maar hee, nu kunnen ook analfabeten in een handomdraai digitaal nieuwe spullen kopen, en dat werd hoog tijd.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s