Motorrace Isle of Man gaat groen

Motorrace Isle of Man gaat groen

01-12-2008 15:42 Laatste update: 29-04-2018 13:47

Voor het eerst doet in 2009 een nul-emissie raceklasse mee. Het prototype haalt 180 km/uur.

Het eiland Man (Isle of Man) in de Ierse Zee is bij motorliefhebbers beroemd om zijn jaarlijkse motorrace, die plaatsvindt door de 60 kilometer straten en wegen van het eiland. Volgend jaar zal er voor het eerst een alternatieve nul-emissie race klasse meedoen.

De TTX GP left de nadruk op motorfietsen die of elektrisch aangedreven worden of alternatieve brandstoffen gebruiken. Het animo voor deze groene race is kennelijk hoog en er zijn meer rijders dan groene motorfietsen. De organisatoren van de TTX GP ontwikkelen daarom een eigen elektrische racemotor, de TTX01 als demonstratie van nul-emissie race voertuigen.

Het prototype met twee elektrische motoren heeft een topsnelheid van 180 km per uur, en een acceleratie van 0 naar 100 in 3,5 seconde. Toekomstige modellen zullen snelverwisselbare accu's hebben voor snelle pitstops. Hoewel dit nog niet de prestaties van de huidige fossiele brandstof superbikes benadert, is de hoop om in 2010 vijftig van dergelijke groene racemotoren die ieder zo'n 23 duizend euro gaan kosten.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s