Rotterdammer wint huis voor 23 euro

Rotterdammer wint huis voor 23 euro

28-02-2008 12:40 Laatste update: 29-04-2018 18:26

Peter Keizer

Samuli Stenberg, een in Rotterdam woonachtige Fin van 25, heeft via veilingsite Bidster met een bod van nog geen 23 euro een huis gewonnen.

Door het laagste unieke bod te plaatsen mag hij nu een woning uitzoeken van 180.000 euro op huizensite Jaap.nl. Volgens de Fin heeft hij het huis te danken aan zijn bied-strategie. Het ministerie van Justitie denkt daar iets anders over.

Volgens Justitie is Bidster geen veilingsite, maar een kansspel. Op de ‘omgekeerde veiling’ kunnen deelnemers bieden op allerlei luxegoederen, van mobiele telefoons tot dure auto’s. Bieden gaat per sms of via de website en kost een wisselend bedrag per bod. 'De vraag of iets wel of niet een kansspel is, hangt ervan af in hoeverre de deelnemers zelf hun lot kunnen beïnvloeden. Dat is hier niet of nauwelijks het geval', aldus een woordvoerder van Justitie tegenover Nu.nl.

Onzin, zegt Bob Stumpel van Bidster. 'Bidster is een e-commerceonderneming met een bijzonder prijsmechanisme. Vergelijkbaar met een veiling bij afslag, het laagste unieke bod wint.' Het resterende aankoopbedrag van de goederen wordt gecompenseerd door deelnemers te laten betalen voor het bieden. 'Elke keer blijkt weer dat er voldoende mensen bereid zijn om te bieden. We zijn gewoon een keurige winstgevende onderneming', aldus Stumpel. 'Elke keer als Bidster wordt gelanceerd in een land, komt weer de vraag of er geen sprake is van gokken. Maar, nog nooit heeft het geleid tot maatregelen of zelfs maar een brief van het openbaar ministerie. Ook nu niet.'

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s