Studiewijzer 1: Concept Design

Studiewijzer 1: Concept Design

19-07-2007 13:14 Laatste update: 29-04-2018 21:32

Nieuwe creatieve studies sluiten aan bij de veranderingen in onze maatschappij.

Bright zet drie bijzondere studies op een rij. Nummer 1: Concept Design.

Concepten ontwerpen. Klinkt cool, klinkt creatief. Kritisch zijn naar de maatschappij en vanuit nieuwe perspectieven een oplossing aandragen. Maar wat houdt Concept Design aan de academie Toegepaste Kunst en Techniek van de Saxion Hogescholen in Enschede nou echt in?


Vraagt coördinator Guus Vrauwdeunt (uiterst rechts) zich hier af hoeveel kopjes koffie een concept kost?


Wie de vierjarige studie Concept Design volgt, leert trends en ontwikkelingen te voorspellen en ideeën te genereren. Ja lekker vaag, dat geldt zo ongeveer voor alle ontwerpstudies. Maar wat anders is, is dat een Concept Designer niet ontwerpt, maar zijn ideeën bij een investeerder onderbrengt. Dat vermarkten van ideeën is een ding dat meestal zijdelings behandeld wordt, maar hier juist een doel is. Dat klinkt weer lekker nuchter. Daarnaast leer je bij CDS een eisenpakket samenstellen waar een uitvoerende partij, bijvoorbeeld een ontwerper, mee aan de gang kan. Zo'n format is geen opzichzelfstaand idee. Een Concept Designer pakt problemen aan die niet met één product op te lossen zijn, maar denkt op meta-niveau na. Zijn resultaat bestaat uit een strategie.


Guus Vrauwdeunt, coördinator van de opleiding, gelooft in een participatiemaatschappij. 'Problemen in de wereld kun je veranderen, hoewel niet altijd binnen de duur van jouw leven.' Geen reden om er niet aan te beginnen. 'Als ik om me heen kijk, snap ik niet waarom sommige misstanden niet worden aangepakt. Problemen kunnen niet met één product worden opgelost. Dat moet op een bovenliggend niveau worden aangepakt. Concept Design is de enige opleiding die op dat niveau leert denken.'

Interessante strategie hoor, maarruh, waarvoor eigenlijk? Oh, voor Essen, culturele hoofdstad in 2010.


Maatschappelijke relevantie is een must. Waar niemand om heeft gevraagd, ook al is het briljant, is bij bijvoorbeeld een kunstacademie beter op zijn plek. Zo streeft CDS naar betere kwaliteit in onze samenleving. Dat is tegelijkertijd heel nuchter en commercieel, maar is ook maatschappelijk in de verantwoorde betekenis. Vakken die voorbij komen zijn naast economie en politiek ook filosofie en ethiek. Daarnaast leer je er ook projectmatig te werken en hoe innovatieprocessen te managen.


Hi-score voor CDS! Een nominatie en de 1e en 2e Erasmusprijs voor amateurs zijn binnengesleept door CDS-ers Heidi Ulrich,Emre Aykac en Onur Ontas.


Nog nooit van de opleiding Concept Design gehoord? Dat kan kloppen. De derde lichting studenten gaat pas beginnen. Continuïteit is gewaarborgd door de grote paraplu van Saxion Hogescholen en specifiek de studie Kunst en Techniek waarvan CDS een onderdeel is. Weet je in ieder geval zeker dat je diploma straks nog wat waard is.


Daar achter dat glas wordt de wereld verbeterd.STUDIE :: Concept Design
INSTITUUT :: Saxion Hogescholen
LOCATIE :: Enschede
VOOROPLEIDING :: Minimaal mbo-diploma niveau 4
LENGTE :: Voltijd, 4 jaar
BEROEPEN :: Van strategie ontwerper bij een multinational tot zelfstandig ontwerper/adviseur
TITEL :: Bachelor Kunst en Techniek (ing.)
KOSTEN :: 1500 euro per jaar
STU-FI :: Yep.
MEER WETEN :: www.saxion.nl/CDS.
Voor 16 augustus aanmelden en je kan nog meedoen aan de intake.

Dit is de eerste aflevering in een serie van drie over nieuwe interessante studies. De komende twee weken volgen KaosPilots en Concern.


Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s