KPN duikt eindelijk onder prijzen kabelaars

KPN duikt eindelijk onder prijzen kabelaars

19-07-2007 18:00 Laatste update: 29-04-2018 21:32

Op digitale tv van UPC valt het nodige aan te merken.

Maar toen KPN begon met het aanbieden van digitale tv via adsl onder de naam Mine kon ik een lichte teleurstelling ook niet onderdrukken. De prijs lag met 20 euro per maand een stuk hoger dan bij de kabelaars. Natuurlijk, je kunt ook digitale tv via de ether nemen (Digitenne), maar daarbij valt het zenderaanbod (23 tv-zenders plus 19 radiozenders) wel een beetje tegen. Bovendien is de ontvangst niet altijd even denderend. KPN heeft begrepen dat de prijzen voor digitale tv naar beneden moeten. Digitenne gaat vanaf augustus 6,95 euro per maand kosten (30 procent minder dan voorheen). Mine, dat tegenwoordig 'Interactieve TV van KPN' heet, halveert zijn maandprijs naar 9,95 euro. Voor dat geld krijg je 50 tv- en 75 radiozenders. Met deze prijzen duikt KPN voor het eerst onder de prijzen die de kabelaars rekenen en wordt digitale televisie van KPN eindelijk een interessant alternatief.

Dat is wel nodig ook, want het aantal gebruikers van Interactieve TV, voorheen dus Mine, is nog niet om over naar huis te schrijven. 'We hebben er nu enkele duizenden', vertelt KPN-woordvoerder Steve Hufton. Volgens Hufton heeft KPN met opzet rustig aan gedaan met Interactieve TV. Er moesten wat kinderziektes verholpen worden. Daarnaast had KPN te kampen met problemen met de voip-dienst InternetPlusBellen. 'Dat wil je dan niet beladen met nieuwe problemen', aldus Hufton.

Overigens zitten er nog wel een paar haken en ogen aan Interactieve TV van KPN. Zo heb je een ontvanger nodig die honderd euro (actieprijs!) kost. KPN denkt er vooralsnog niet aan om die ontvanger gratis weg te geven, zoals de kabelaars doen en KPN ook zelf bij Digitenne doet. 'Een iPod of een platte tv kost een stuk meer', zegt Hufton. 'De onderliggende economische voorwaarden moeten voor ons wel deugen.' Wie extra pakketten met themazenders of voetbal wil hebben voor Interactieve TV, moet eveneens in de buidel tasten. Die kosten 9,95 euro per maand extra.

Een ander nadeel van Interactieve TV van KPN is dat je geen BBC 1 en 2 kunt ontvangen. 'Een non-issue', volgens Hufton. 'BBC is goed voor een kijkdichtheid van 2 procent. Vrijwel niemand kijkt daarnaar. Bovendien bieden we wel BBC Prime en BBC News aan.'

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s