Groningers berekenen beter bergklassement

Groningers berekenen beter bergklassement

19-07-2007 10:00 Laatste update: 29-04-2018 21:32

tonie

Twee Groningse econometristen vinden dat het bergklassement in de Tour de France op de helling moet.

Het is niet eerlijk dat de eerst-aankomenden op de top punten krijgen, omdat zij soms al in de vlakke kilometers een grote voorsprong hebben opgebouwd. Zegt dus niets over of ze goed kunnen klimmen. De econometristen berekenden het bergklassement van 2006 opnieuw: 'Met de huidige digitale technieken is het mogelijk de exacte klimtijden te registreren.' Uitkomst: Rabo-renner Rasmussen zou zijn bolletjestrui van vorig jaar kwijtraken aan Spanjaard Sastre. Maar dit jaar staat de Deen tot nu toe wel terecht op nummer 1. De Groningers roepen de Tour-directie per brief op over te stappen op hun nieuwe rekenmodel. Lijkt me een nominatie voor een IGNobel-prijs waard!

De NOS-stream van de Tour De France wordt trouwens nog drukker bezocht dan vorige week toen providers al in problemen kwamen. Volgens NOS-hoofd nieuwe media Roeland Stekelenburg heeft 'KPN heeft extra capaciteit bijgezet' maar 'trekt Tiscali het niet' evenals Surfnet (universiteiten). Op sommige momenten kijken volgens hem 40 duizend mensen tegelijkertijd naar de Tour-stream.

Nu de Duitse publieke zenders uit protest over het nieuwe dopingschandaal rond een Duitse renner woensdag zijn gestopt met de live uitzendingen van de Ronde van Frankrijk, kunnen Duitsers trouwens niet via internet bij de NOS terecht. De NOS heeft 'geo-blocking' aan staan, dus Duitse ip-adressen worden geweerd. 'Schade, Deutschland...'

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s