Satellietradio komt naar Europa

Satellietradio komt naar Europa

26-01-2007 18:20 Laatste update: 30-04-2018 00:07

Al 13 miljoen Amerikanen luisteren naar de satellietradio van XM en Sirius, die eigen satellieten gebruiken.

Kost wel zo'n 10 euro per maand, maar dan krijg je ook heel veel kanalen in goede kwaliteit en zonder reclame. Niet zo brak dus als onze FM, waarop Radio 1 steevast nergens helder doorkomt. Nou, satellietradio komt ook naar Europa. Ruimtevaartagentschap ESA presenteerde gisteren in Noordwijk een prototype van een satellietontvanger weggewerkt in de carrosserie. Je kan ermee radio, tv en data ontvangen van een betere kwaliteit dan bij Digitenne en er zijn geen nieuwe satellieten voor nodig. Talpa is trouwens van plan in 2009 met satellietradio te beginnen.

Volgens Frank Zeppenfeldt van ESA kunnen bedrijven 'met een paar miljoen' aan investeringen al een satellietradiodienst opzetten. Het ontvangstsysteem van ESA is niet beperkt tot geluid of beelden, het kan ook data ontvangen, zodat je bijvoorbeeld snel je navigatiesysteem kan updaten. Ook zit er een harde schijf in, zodat je muziek kan opslaan voor je persoonlijke kanaal. Zeppenfeldt: 'Je kan dan denken aan iPod-achtige diensten, waarbij je altijd naar je favoriete nummers kunt luisteren.' Ook het pauzeren en terugspoelen van live radio - als je bijvoorbeeld gebeld wordt - is een handige optie.

Satellietradio is volgens Zeppenfeldt vooral ideaal op lange autoritten naar het buitenland, omdat je gewoon naar dezelfde zender kan blijven luisteren. 'Maar zelfs in Nederland moet je vaak van FM-frequentie wisselen. Met dit satellietsysteem ontvang je hetzelfde kanaal van Nederland tot aan de Spaanse costa's.' ESA brengt zelf niets op de markt. Het agentschap maakte alleen een prototype - om te laten zien dat het kan. Zeppenfeldt: 'Het is aan de autofabrikanten en andere bedrijven om zelf diensten te ontwikkelen.'