Michiel Smit dient klacht in tegen blogger

Michiel Smit dient klacht in tegen blogger

22-01-2007 14:08 Laatste update: 30-04-2018 00:07

Michiel Smit, voorman van NieuwRechts, is naar de Raad voor de Journalistiek gestapt om zijn beklag te doen over een weblog-artikel.

Het is voor het eerst dat er bij de raad een klacht is ingediend over een weblogger. De betreffende blogger, Jaap van der Wijk (alias Jaap van Nieveld Goudriaen), is actief op het Volkskrantblog. In een blogposting omschreef Van der Wijk de leider van NieuwRechts als een 'nieuwe Führer'. Dit schoot Smit, die door GeenStijl al steevast wordt omschreven als 'gay nazi clown', in het verkeerde keelgat.

'Door op deze wijze zeer ernstige persoonlijke beschuldigingen in mijn richting te plaatsen vind ik dat ik benadeeld ben', klaagt Smit. Tijdens de zitting bij de Raad voor de Journalistiek, die eind vorige week plaatsvond, bleek dat de NieuwRechts-politicus bovendien ontstemd was over het feit dat de Volkskrant het stuk van Van der Wijk in de krant had geplaatst. Het is de vraag wat de Raad met de klacht van Smit doet. Het verweer van de Volkskrant luidt dat Van der Wijk geen journalist is en dat de Raad daarom geen uitspraak kan doen over deze klacht van Smit.

Of de Raad voor de Journalistiek deze mening deelt, is nog onbekend. De uitspraak volgt over vier tot zes weken, verwacht Geert-Jan Bogaerts, internetchef van de Volkskrant.