
Thuiskopie toch verboden
Prachtige naam voor een rechtszaak: de Mulholland Drive-zaak.
Het nieuws erover is minder prachtig: het Franse hooggerechtshof besliste deze week dat het recht op het maken van een kopie van dvd's niet bestaat. Een Fransman kocht een dvd met kopieerbeveiliging van de film Mulholland Drive, die hij vervolgens niet kon backuppen. De Franse Consumentenbond spande vervolgens een zaak aan. Bright sprak met een blije woordvoerder van de Nederlandse filmindustrie. Tegelijkertijd blijkt dat een groep legale downloaders bij Planet hun betaalde muziek straks niet meer kan afspelen op de computer. Wat is er aan de hand?
Nu het Franse hooggerechtshof kopieerbeveiliging op dvd's heeft toegestaan en heeft gezegd dat het maken van thuiskopiën niet goed is voor de 'normale exploitatie' van films, is het volgens Wouter Rutten van de NVPI, de brancheclub van de film- en muziekindustrie, tijd dat ook de Nederlandse Consumentenbond eens toegeeft dat de thuiskopie niet zomaar mag.
'Net als de Franse consumentenorganisatie doet de Consumentenbond steeds alsof je het recht op een thuiskopie hebt maar dat is helemaal niet zo. De Nederlandse Consumentenbond moet nu ook zijn verantwoordelijkheid nemen,' zegt Rutten.
Volgens Rutten hebben slechts acht procent van de muziekcd's een kopieerbeveiliging. 'Op de verpakking zou wel duidelijker moeten staan welke kopieerbeveiliging erop zit en wat je met de cd kan.' Welke kopieerbeveiliging een cd of dvd in Nederland heeft is te checken op twee sites van de NVPI: CDlogo.nl en DVDLogo.nl. Maar daar komt geen hond. Het is dan ook niet gek dat er via de sites volgens Rutten 'nauwelijks klachten' binnenkomen. 'Over kopieerbeveiliging in dvd's hebben we sinds we een paar maanden geleden met Dvdlogo.nl startten zelfs geen enkele klacht gekregen. Maar dat kan ook komen omdat de site nog vrij onbekend is', zegt Rutten met gevoel voor understatement.
Voor de NVPI is Rutten druk bezig met een promotiecampagne voor het betaald downloaden van muziek. Dat moet een positief imago krijgen. De dokken-voor-downloads-proganda gaat in april van start. Hoe precies wil Rutten nog niet zeggen. 'Maar de campagne zal vooral op internet gevoerd worden.'
Betaald downloaden kan wel een imagoboost gebruiken, want zo werd gisteren bekendgemaakt dat Nederlandse consumenten die tegen betaling muziek hebben gedownload bij Planet die bestanden mogelijk niet meer kunnen afspelen onder druk van platenmaatschappijen. Die willen een bepaalde categorie muziekdownloads afschaffen: de muziekbestanden die alleen op de pc waren af te spelen. Die muziekbestanden kostten bij Planet 10 cent in plaats van de meest gebruikelijke downloads van 99 cent, die je op zowel pc, cd als mp3-speler mag beluisteren.
Volgens KPN is Planets muziekdownloadwinkel, Music Stream, populairder in Nederland dan die van Apple. Wouter Rutten: 'Dat geloof ik eigenlijk wel op basis van wat KPN daarover zegt.' KPN claimt 150.000 actieve downloaders. Een klein deel ervan is getroffen nu de categorie liedjes 'downloads alleen voor pc' vanaf volgend jaar niet meer werken. De slachtoffers krijgen als doekje voor het bloeden gratis een paar honderd downloadcredits voor Music Streams. Zodat ze dezelfde liedjes weer opnieuw kunnen downloaden...
De Nederlandse beheerder van de Bittorrent-site Blacktorrent hangt trouwens sinds deze week een boete van 50 duizend euro boven het hoofd. Een lekker weekje kortom, voor downloaders en rippers. Maar niet getreurd: elkaar films uitlenen, dat mag nog steeds. Wie vertrouw jij je favoriete dvd-box toe?
Video player