Nieuwe mobiele telefoons op 3GSM

Nieuwe mobiele telefoons op 3GSM

14-02-2006 22:38 Laatste update: 30-04-2018 03:44

Tonie van Ringelestijn

Gisteren is in Barcelona het 3GSM-congres begonnen.

Alle grote mobiele merken zijn er aanwezig en kondigen nieuwe modellen aan voor 2006. Er volgen er later dit jaar nog meer hoor, iedereen laat nu vooral zijn paradepaardjes zien. We pikten bij wijze van shortcut de meest opvallende modellen er voor je uit.

Motorola
Motorola borduurt verder op zijn succesnummer, de RAZR. De langverwachte Q, een smartphone-versie van de RAZR, laat tot eind dit jaar zich wachten, maar zal wel klaar zijn voor UMTS. Tegen die tijd is HSDPA de 'cutting edge', maar goed. Afgebeeld links is de Z, de slider-versie van de RAZR die met gemengde gevoelens in Korea is ontvangen.


Samsung
Samsung liet heel wat telefoons zien, maar de belangrijkste zijn het slanke UMTS-toestel de SGH-Z150, de eveneens slanke smartphone SGH-I320 en de SGH-Z560. De laatste is Samsung's eerste telefoon die kan werken op het supersnelle mobiele HSDPA-netwerk, de opvolger van UMTS en naar verwachting eind 2006 actief in Nederland.


Sony Ericsson
De M600i messaging-phone was al voorbij gekomen, evenals de P990i smartphone (nog steeds een flinke knul maar nu wel met 2 mp camera). Daar komen de J100, een simpel instapmodel, en de K610i, een lichtgewicht UMTS-toestel, nu bij. Uitschieter was de W950, Sony Ericssons nieuwste Walkman telefoon (UMTS) met maar liefst 4 gb flashgeheugen aan boord goed voor 4000 nummers. Er zit ook radio op en een touchscreen maar geen camera.


Nokia
Nokia deed het rustig aan en presenteerde vooralsnog drie toestellen. De eenvoudige cameraphone 6070 en de clamshell 6131, beide middenklassers. Uitschieter was de 6136, ook een clamshell. In de buurt van een WLAN (zeg maar wifi in bedrijfsnetwerken) dan belt hij draadloos via internet. Is er geen WLAN dan bel je automatisch via het vertrouwde GSM-netwerk. Te koop vanaf het tweede kwartaal bij Orange. Nokia flirtte in Barcelona ook nog met mobiele tv.


T-Mobile
Als toetje deze nieuwe musicphone die T-Mobile in Duitsland gaat aanbieden. Hij heet Chocolate en is van de Chinese ontwerper Yuhua.


Een eervolle vermelding tot slot is er voor BenQ-Siemens met zijn Venus, Hermes, Ulysses, en Cupid modellen. Meer details daarover volgen nog.


Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s