
In dit restaurant wokken robots voor je
Deze week opende in Boston een restaurant waar robots de gerechten wokken.
Het restaurant Spyce heeft het minder leuke werk van wokken geautomatiseerd. De klant kiest via een tablet een wokgerecht en kan daarbij zelf de ingrediënten kiezen. Die ingrediënten gaan in een pan die al ronddraaiend de maaltijd wokt.
De wokpannen worden met inductie verhit en eenmaal gaar kiepen ze de maaltijden in diepe borden. De wokpan draait vervolgens op zijn kop en wordt door een waterstraal gereinigd, zodat de pan schoon de volgende maaltijd kan bereiden.
Overigens zijn koks in het restaurant nog steeds van groot belang. Zij doen onder andere het voorbereidend werk, zoals het wassen en snijden van groenten en vlees, het koken van rijst, en het maken van sauzen. Alleen het hete werk van het wokken is geautomatiseerd, mede omdat dit een relatief simpele taak is die robots wel kunnen uitvoeren.
Koks maken het af
De koks maken de maaltijden ook af door verse ingrediënten en sauzen toe te voegen. Dat vergt verfijnde motoriek die robots nog niet beheersen.
Spyce is opgezet door vier ex-klasgenoten van de MIT-universiteit die samenwerken met Michelin-chef Daniel Boulud. Ze kozen bewust niet voor een robotarm, omdat die veel gevoeliger is voor storingen.