Peugeot 308 GT: de 85+ test
Duurtest

Peugeot 308 GT: de 85+ test

07-05-2018 19:11 Laatste update: 09-05-2018 18:06

Onze autotester Rutger rijdt deze maand de Peugeot 308 SW GT: een fijn belijnde Fransoos met een chique interieur. We onderwerpen hem aan de 85+ proef samen met mevrouw Bos.

Eerder hebben we de Kia Optima al eens onderworpen aan de 85+ test. Mevrouw Bos en meneer Rozema reden van Winsum naar Lauwersoog in een vreselijke storm en genoten boven alles van het uitzicht. Reden om dat nog eens dunnetjes over te doen met de Peugeot 308 SW. Meneer Rozema is helaas overleden, maar mevrouw Bos wilde "geweldig graag" mee. Met 20 graden en de airco op 20,5 reden we van Winsum naar Zoutkamp voor een visje bij Gaele Postma (aanrader).

Wil je zelf eens op stap met iemand die niet met een hink, een stap en een sprong in een auto kan landen, dan zijn er een paar dingen om op te letten. Een hoge instap is absoluut een pré. Die heeft de 308 SW niet. Om mevrouw Bos uit haar rolstoel in de auto te laten stappen waren tijd, geduld en spierballen nodig. Een 3008 had het makkelijker gemaakt. Maar je wil ook ruimte voor een rolstoel achterin en die is er plenty bij deze wagon de station.

Nadat ik uitgevogeld had hoe ik de wielen als een harmonicaatje naar elkaar toe kon bewegen, kon de hele rolstoel zonder verdere inklap, omklap of demonteeracties achterin. Misschien zou je hem in de Peugeot 3008 rechtop kunnen zetten, maar plat op de bodem zou niet gaan.

Glazen dak

Killer feature van de 308 SW is het glazen dak. Daardoor komt er veel meer licht binnen. Voor iemand die het grootste gedeelte van de week haar kamer niet uit kan, is dat de essentie van buiten zijn. Verder zijn er niet veel eisen. Als het aan mevrouw Bos had gelegen was het ook prima geweest om in een Toyota Starlet uit 1986 op pad te gaan.

Perks

Dat wil niet zeggen dat onze oudere van dienst geen oog had voor de smaakvolle opties in de Peugeot. Het gebrek aan knoppen viel meteen op. Het dashboard bestaat uit een touchscreen en een klein aantal knopjes, waardoor het geheel er veel rustiger uitziet dan in de Optima die we eerder reden waarin zoveel knopjes zaten dat je je in een straaljager waande (ook leuk!).

Maar de meest positieve reviews kregen de rode stiksels. Onze GT heeft prachtige stoelen met rode stiksels die ook terug te vinden zijn in de deuren en op het dashboard. Zo zie je maar dat het helemaal geen slecht idee hoeft te zijn om iemand die de oorlog nog heeft meegemaakt in een sportstoel te zetten. 

De komende maand rijden we met de 308 SW, ook zonder ouderen aan boord, zodat we de 200 pk kunnen laten spreken. Heb je vragen? Stel ze op Facebook of Twitter.  

Meld je aan: exclusieve sneak peak van de nieuwe Peugeot 508 op 16 t/m 19 mei 2018