'Microsoft komt binnenkort met nieuwe HoloLens'
Grotere kijkhoek

'Microsoft komt binnenkort met nieuwe HoloLens'

08-05-2018 12:15 Laatste update: 12:15

Microsoft komt binnenkort met een nieuwe, lichtere HoloLens, met een betere kijkhoek. Dat zegt een betrouwbare bron tegen Bright tijdens Microsofts Build-event.

De nieuwe versie van Microsofts mixedreality-bril HoloLens zou een stuk goedkoper worden dan de huidige versie, die drieduizend dollar kost. De nieuwe versie zal een deel van de rekenkracht en de dataverwerking via de cloud afhandelen. Daardoor kan de bril lichter worden en dus comfortabeler om lange tijd te dragen.

De belangrijkste verbetering zou een grotere kijkhoek zijn. Deze field-of-view van de headset is nu slechts 35 graden, waardoor hologrammen alleen zichtbaar zijn in een klein vlak. Hoe groot de field-of-view zal worden, is nog niet duidelijk. Microsoft heeft eerder technologie laten zien waarmee de kijkhoek kan worden verdubbeld

Wanneer de nieuwe HoloLens precies verkrijgbaar zal zijn, is nog niet bekend. Microsoft onthoudt zich van commentaar. In een eerder gesprek wilde het bedrijf niet verder gaan dan te zeggen dat er plannen met de HoloLens zijn. Wel is bekend dat de HoloLens 2 zuiniger zal werken dankzij een ARM-chip en met een speciale versie van Windows 10 werkt.

De HoloLens werd door Microsoft ooit geïntroduceerd als een product dat vooral moest laten zien wat er in de toekomst allemaal mogelijk is. Maar inmiddels vindt de HoloLens gretig aftrek bij bedrijven. Japan Airlines gebruikt de bril bij reparaties aan vliegtuigmotoren. In plaats van specialisten naar de kapotte motor te vliegen kunnen die op afstand andere monteurs instrueren via de HoloLens. Ook liften- en roltrappenbouwer ThyssenKrupp gebruikt honderden HoloLens-headsets wereldwijd.

Tijdens Build introduceerde Microsoft ook twee nieuwe apps voor de Hololens: Remote Assist en Lay Out. Met de Remote Assist-app kunnen medewerkers klanten helpen door op afstand in mixed reality samen te werken door middel van het delen van afbeeldingen, notities en videobellen. Met de LayOut-app kunnen klanten ruimtes ontwerpen. Het is mogelijk om 3D-modellen te importeren om ruimtes op ware grootte te tonen.