Verkoop smartphones in Europa blijft dalen
iPhone X aan kop

Verkoop smartphones in Europa blijft dalen

09-05-2018 14:56 Laatste update: 10-05-2018 07:50

De verkopen van smartphones in Europa blijven teruglopen, terwijl de iPhone X het bestverkochte toestel is.

In het eerste kwartaal van dit jaar daalde het aantal in Europa verscheepte smartphones met 6,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat concludeert marktanalist Canalys.

Het gaat om de grootste daling in verkopen ooit in een kwartaal. De West-Europese markt raakt verzadigd, met een gemiddelde verkoopdaling van 13,9 procent. In Oost-Europa groeide het aantal verkochte smartphones afgelopen kwartaal nog wel, met 12,3 procent.

Samsung de grootste

Samsung was in het eerste kwartaal nog steeds de fabrikant met de grootste verkopen: 15,2 miljoen verscheepte telefoons in een kwartaal. Alsnog een daling van ruim 15 procent, en ook de nummer 2 Apple zag zijn aandeel met 5,1 procent dalen tot 10,2 miljoen verscheepte iPhones.

Wel was de iPhone X nog steeds met afstand de bestverkochte smartphone in Europa: zo'n 1 op de 4 verkochte iPhones was Apple's duurste model. Nog eens 25 procent bestond uit de oudere iPhone SE, 6 and 6S. Volgens Canalys is een breed aanbod steeds belangrijker voor Apple om zijn verkopen op peil te houden.

Groei boven winst

Het Chinese Huawei staat met 7,4 miljoen verkochte smartphones op de derde plaats in Europa, een toename van bijna 40 procent ten opzichte van vorig jaar. Het eveneens Chinese Xiaomi doet sinds kort ook mee op de Europese markt, en wist direct 2,4 miljoen smartphones te verschepen. Nokia komt met 1,6 miljoen verkochte toestellen op de vijfde plaats.

Daarmee blijven Samsung en Apple samen ruim de helft van de markt in handen houden maar vooral Samsung voelt de hete adem van de goedkopere Chinese en Finse Android-makers in de nek. Toch maken Samsung, Apple en Huawei winst over hun smartphoneverkopen, terwijl relatieve nieuwkomers Xiaomi en Nokia groei vooralsnog boven winst stellen.