© Bloomberg

Apple pakt apps die locatie met derden delen aan
Privacy

Apple pakt apps die locatie met derden delen aan

09-05-2018 15:54 Laatste update: 11-05-2018 08:37

Apple verwijdert apps uit de App Store die de locatie van gebruikers ongevraagd met derden delen.

De afgelopen dagen is Apple begonnen met het verwijderen van apps die de nieuwe richtlijnen van het bedrijf niet nakomen, meldt 9to5Mac. Apple stelt de app-ontwikkelaars in kennis en zegt dat de apps pas weer worden teruggeplaatst als de ongevraagde datadeling wordt verwijderd.

iOS-apps kunnen de locatie van gebruikers alleen opvragen als gebruikers daar zelf toestemming voor geven. Maar zelfs als ontwikkelaars die toestemming van de gebruiker krijgen, mogen zij die data niet zomaar aan een ander doorgeven. Daar heeft de gebruiker alsnog geen toestemming voor gegeven.

Nieuwe privacywet

Het strengere beleid van Apple heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de Europese privacyregels, die vanaf 25 mei worden gehandhaafd. Die regelgeving stelt hogere eisen aan bedrijven die persoonsgegevens zoals de gps-locatie van gebruikers in handen hebben. Zo mag dergelijke data niet zonder nadrukkelijke toestemming van de gebruiker worden gedeeld.

Doen bedrijven dat wel, staat daar een boete op van maximaal 20 miljoen euro of de 4 procent van de jaarlijkse wereldwijde omzet van de overtreder. Volgens 9to5Mac heeft Apple al meerdere apps verwijderd.

Op die manier profiteren consumenten wereldwijd van de nieuwe Europese wet. De App Store kent namelijk geen afgescheiden Europees deel, iOS-apps zijn voor alle gebruikers wereldwijd hetzelfde.