Philips brengt breedband via je lampen
Philips brengt breedband via je lampen

Philips brengt breedband via je lampen

10-05-2018 13:22 Laatste update: 25-05-2018 08:16

Philips LiFi is veilig, snel en stabiel breedband internet via je lampen

Innovatie van Philips waar we weer ouderwets trots op mogen zijn: Light Fidelity (LiFi)  oftewel internet via een led-lamp. Een alternatief voor WiFi met heel andere eigenschappen die wel eens heel erg handig en snel kunnen zijn.

LiFi zou wel eens een doorbraak in draadloos internet kunnen zijn. Waarom? Een chip in de led-lamp laat het licht knipperen met een snelheid die met het blote oog niet te zien is. Door het knipperen kan informatie worden verzonden via lichtgolven zoals WiFi dat met radiogolven doet. Het voordeel is dat licht niet door muren kan en dus ‘binnenskamers’ blijft. Dat is veilig want niemand kan je wifi hacken. Stabiel, vrij van storingen en snel, want je hoeft je bandbreedte niet meer te delen.

De LiFi-led-armaturen die Philips straks op de markt brengt zijn uitgerust met een ingebouwd modem. Dat moduleert de lichtgolven naar  snelheden die niet waarneembaar zijn voor het menselijk oog, maar wel gedetecteerd worden door een LiFi usb-dongel in je laptop of tablet. Uploaden doet de dongel door gegevens via een infraroodverbinding naar het armatuur te sturen.

Het Franse vastgoedbedrijf Icade heeft de LiFi in het kantoor geinstalleerd om het te testen. De internetsnelheid haalt 30 megabyte pers seconde (Mb/s) zonder dat de kwaliteit van het licht hieronder lijdt.

https://www.youtube.com/watch?v=e0XxTiThgVo