Video: SpaceX lanceert satelliet met nieuw model raket
En weer geland

Video: SpaceX lanceert satelliet met nieuw model raket

11-05-2018 20:49 Laatste update: 21:11

Ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk heeft vanavond een satelliet voor de regering van Bangladesh in een baan rond de aarde gebracht. Dat deed het met een nieuw model van zijn Falcon 9-raket.

SpaceX heeft vrijdagavond vanaf de NASA-basis Kennedy Space Center in Florida voor het eerst met een nieuwe versie van zijn Falcon 9-raket een commerciële lading gelanceerd. De Bangabandhu Satellite-1 van de regering van Bangladesh is succesvol in een baan rond de aarde gebracht. De lancering werd nog geen 24 uur eerder op minder dan een minuut voor vertrek nog stopgezet door een technisch mankement.

Een groot deel van de nieuwe Block 5-versie van de Falcon 9-raket moet minstens tien keer opnieuw te gebruiken zijn. SpaceX wist het raketdeel succesvol te landen op zijn droneschip op de Atlantische Oceaan. Het was de vijfentwintigste keer dat SpaceX de Falcon 9 veilig liet terugkeren op aarde.

Bangabandhu-1 is de eerste communicatiesatelliet van Bangladesh en moet zeker 15 jaar dienst doen. De kosten van het satellietproject zijn naar schatting 248 miljoen dollar. De livestream van de lancering is hieronder terug te kijken.