© Mosa Meat

Petitie: sta eten kweekvlees in Nederland toe

Voorbeeld van gekweekt rundvlees van het bedrijf Mosa Meat

Laat ons proeven

Petitie: sta eten kweekvlees in Nederland toe

23-05-2018 11:46 Laatste update: 11:52

Kweekvlees is nu beschikbaar, maar Nederlanders mogen het nog niet eten. Daarom startte een groep futuristen een petitie: "Laat ons kweekvlees proeven."

Kweekvlees is klaar om te proberen, maar van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) mogen we het nog niet eten. De eerste stukken kunstmatig vlees, bedoeld om in restaurants van te proeven, zijn verzegeld en opgeborgen in twee vriezers.

Volgens de Europese wetgeving kreeg het Amerikaanse bedrijf JUST dat in Nederland een eerste experiment met verkoop van kweekvlees in een restaurant wilde starten, daarvoor geen toestemming. Voor het futuristenplatform Next Nature Network reden om een petitie te starten. "Kweekvlees is een duurzaam en diervriendelijk alternatief voor geslacht vlees. De eerste proefpakketten zijn in Nederland. We willen ze nú uitproberen, maar we mógen het niet vanwege voedselwetgeving", zegt Koert van Mensvoort, directeur van Next Nature Network in het NRC.

De petitie pleit ervoor de verzegeling op te heffen en de nieuwe voedingswaren versneld te laten testen. Dat klinkt logisch, aangezien de overheid flink in onderzoek naar de vleesvervanger heeft geïnvesteerd. Aan de andere kant vertrouwen we erop dat wat op de Nederlandse markt verkocht wordt ook gekeurd en veilig bevonden is.

Worstje als museumstuk

Intussen heeft NEMO Science Museum in Amsterdam het eerste commercieel verkochte kweekvleesworstje ter wereld gekocht. NEMO kocht het kweekvleesworstje van JUST om het op te nemen in de erfgoedcollectie. Het wordt bewaard als voorbeeld van een product van nieuwe technologie en mogelijk de start van een grote verandering in de vleesindustrie. Het worstje is opgekweekt uit één cel van een eend die nu nog gewoon levend rondloopt.

Wie meer wil weten over kweekvlees, kan kijken naar de documentaire Vleesverlangen met vleeskweker Mark Post en op 27 mei naar de Tegenlicht-uitzending Vleeskwekers. 

Tijdens Bright Day 2014 gaf Koen van Mensvoort een presentatie over zijn Kweekvleeskookboek: