Trump verbiedt gebruik Huawei en ZTE
Angst voor spionage

Trump verbiedt gebruik Huawei en ZTE

14-08-2018 06:49 Laatste update: 13:32

Donald Trump heeft een wet ondertekend die het gebruik van technologie van Huawei en ZTE bij de Amerikaanse overheid grotendeels verbiedt.

Componenten van de Chinese telecombedrijven Huawei en ZTE zijn alleen nog toegestaan als ze niet kunnen worden gebruikt om data te versturen of bekijken, schrijft The Verge. Het verbod dat in de komende twee jaar van kracht wordt, geldt behalve voor Amerikaanse overheidsdiensten ook voor bedrijven die in opdracht van de overheid werken.

Het verbod volgt op waarschuwingen van verschillende inlichtingendiensten dat het gebruik van apparatuur van Huawei en ZTE spionage door de Chinese overheid mogelijk zou maken. Vorige maand werd er nog in een Brits rapport gewaarschuwd voor de mogelijke veiligheidsproblemen bij het gebruik van apparatuur van Huawei.

'Ongrondwettelijk'

Huawei noemt de Amerikaanse wetgeving in een reactie ‘ineffectief, misplaatst en ongrondwettelijk’. Volgens het bedrijf zal het verbod ten koste gaan van de innovatie in de telecomsector en leiden tot hogere internetkosten voor Amerikaanse consumenten en bedrijven.

Huawei is een belangrijke leverancier van apparatuur voor mobiele netwerken. In Nederland is het bedrijf onder meer verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het netwerk van T-Mobile.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s