'Beurswaakhond stuurt dagvaarding naar Musk en Tesla'
Omstreden tweets

'Beurswaakhond stuurt dagvaarding naar Musk en Tesla'

15-08-2018 18:29 Laatste update: 18:33

De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft een dagvaarding naar Tesla gestuurd over de tweets van topman Elon Musk van afgelopen week. Het gaat om de tweets waarin Musk zegt dat hij Tesla van de beurs wil halen en dat de financiering daarvoor al rond is.

Dat heeft Fox Business gemeld op basis van onbekende bronnen. Over het algemeen betekent het versturen van zo’n dagvaarding dat de SEC een officieel onderzoek is gestart. Tegen Reuters wil de SEC niet reageren, Tesla evenmin. Een verslaggever van Fox Business zegt dat Musk ten onrechte heeft gezegd dat de financiering rond was. 

Het zeggen dat je ‘overweegt’ om een bedrijf van de beurs te halen, maar pas wanneer het aandeel een specifieke prijs heeft gehaald, zou nog gezien kunnen worden als marktmanipulatie. Als de financiering niet rond is, zou er sprake kunnen zijn van beursfraude door de ceo van Tesla.

Beurs op zijn kop

Exact een week geleden zei de SEC al uitleg te willen van Tesla over het plan van Musk om Tesla van de beurs te halen. Met een korte tweet - slechts negen woorden - zette Musk de beurs volledig op de kop op 6 augustus.

In die tweet zei Musk te overwegen om Tesla van de beurs te halen zodra het aandeel 420 dollar aantikt. Ook meldde hij en passant dat de financiering daarvoor veiliggesteld was. De beurskoers schoot omhoog en de handel moest worden stilgelegd.

De grote vraag is nu dus of het wel mag wat Musk daar heeft gedaan. Op sociale media mag je in principe wel koersgevoelige informatie van bedrijven delen, mits aandeelhouders weten dat dat kan gebeuren. Daarnaast is de vraag nog of de financiering wel of niet rond is. 

Optimaal opereren

In een brief aan het personeel schreef Musk vlak na de tweets dat het nog niet zeker is dat Tesla van de beurs wordt gehaald. Hij zei dat hij een omgeving wil creëren ‘waarin het bedrijf optimaal kan opereren’.

Genoteerd staan op de beurs betekent dat iedereen continu meekijkt. Zeker de kwartaalcijfers leveren volgens Musk een grote druk op om in een kwartaal goed te presteren, terwijl dat op de lange termijn wellicht niet effectief is.

In een brief aan beleggers schrijf Musk dat het staatsinvesteringsfonds van Saoedi-Arabie er meerdere malen bij hem op heeft aangedrongen om Tesla van de beurs te halen. Dat fonds heeft de afgelopen maanden een aandeel van 5 procent opgebouwd. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s