VS zal makers 3d-geprinte wapens vervolgen
3D-printen geweren

VS zal makers 3d-geprinte wapens vervolgen

16-08-2018 18:54 Laatste update: 17-08-2018 06:03

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions heeft gewaarschuwd dat iedereen die een 3D-printer gebruikt om 'niet te detecteren' vuurwapens van kunststof te maken, wordt vervolgd. Dit gaat op basis van de mogelijkheden die de wet biedt.

Sessions kwam met die verklaring een dag nadat zijn departement de rechter had gevraagd het downloaden van de benodigde blauwdrukken door het publiek niet te blokkeren.

"We dulden het omzeilen van de huidige wet niet. We zullen vervolging instellen tegen individuele personen die de wet overtreden door plastic vuurwapens te produceren die niet te ontdekken zijn'', aldus de verklaring van Sessions.

Grondwet

Het Texaanse bedrijf Defense Distributed kwam in 2013 met het eerste 3D-geprinte handvuurwapen en zette het ontwerp ervan online. Het bedrijf spande een rechtszaak aan toen het van de overheid de blauwdrukken offline moest halen. Dat leidde tot een slepende juridische procedure. De rechter stak begin deze maand een stokje voor de publicatie van de blauwdrukken.

Defense Distributed beroept zich op het eerste en tweede amendement van de Amerikaanse grondwet. Die artikelen geven Amerikanen het recht op vrijheid van meningsuiting en op het bezitten en dragen van wapens.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s