'Wapens en explosieven op te sporen met wifi'
Bommen en granaten

'Wapens en explosieven op te sporen met wifi'

17-08-2018 08:44 Laatste update: 08:44

Met behulp van wifi is het mogelijk om wapens, bommen en explosieven op te sporen, stellen Canadese wetenschappers. De technologie zou handig kunnen zijn voor controles in stadions en musea.

Het begon ooit met controles op luchthavens, maar tegenwoordig krijg je ook regelmatig bij een bezoek aan bijvoorbeeld een museum of een stadion het verzoek om je tas open te maken, zodat beveiligers kunnen zien wat je mee naar binnen neemt.

Volgens onderzoekers van de Rutgers University New Brunswick in Canada kan het simpeler. Ze bouwden een wifi-apparaatje met drie antennes waarmee het mogelijk is om potentieel gevaarlijke spullen op te sporen zonder dat je je tas hoeft open te maken.

Gewone rugtas

De radiogolven van wifi reageren anders op bijvoorbeeld stoffen materialen en plastic dan op vloeistoffen en metaal. Ook is het met wifi mogelijk om de grootte van een metalen voorwerp in te schatten en de hoeveelheid vloeistof in een tas bij benadering te bepalen.

Bij experimenten met vijftien soorten verschillende voorwerpen en zes verschillende tassen bleek het wifi-signaal behoorlijk goed in het detecteren van mogelijk gevaarlijke zaken. Bij een gewone rugtas lukte het om in meer dan 95 procent van de gevallen vloeistoffen en metalen te herkennen.

Goed inpakken

Helemaal waterdicht is het systeem overigens niet. Op het moment dat iemand de voorwerpen in de tas goed inpakt, daalt dat percentage naar ongeveer 90 procent. Volgens onderzoeker Jennifer Chen zijn er dan ook extra stappen nodig om de nauwkeurigheid van het systeem te verbeteren.

Chen denkt niettemin dat de wifi-controle uitkomst kan bieden in openbare ruimtes waar het onmogelijk is om vliegveld-achtige controles op te zetten. “Er zullen altijd mensen nodig zijn om tassen te controleren, en wij wilden een aanvullende methode ontwikkelen om de controle met minder mensen uit te voeren.”

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s