Apple neemt maker van augmented reality-lenzen over
??

Apple neemt maker van augmented reality-lenzen over

30-08-2018 10:52 Laatste update: 12:35

Apple heeft de Amerikaanse startup Akonia overgenomen. Het bedrijf ontwikkelt lenzen voor augmented-reality-brillen.

"Apple neemt zo nu en dan kleinere bedrijven over, en we bespreken ons doel of plan doorgaans niet", luidt de standaardverklaring van Apple tegenover Reuters. Het is niet bekend wanneer de overname heeft plaatsgevonden, en welk bedrag er mee is gemoeid.

Akonia werd in 2012 opgericht door experts op het gebied van holografie. De wetenschappers wilden eerst holografische dataopslag ontwikkelen, maar hebben hun aandacht verlegd naar het maken van schermen voor augmented-reality-brillen.

Dunne, transparante lenzen

Bij augmented reality worden virtuele beelden via transparante lenzen over de echte wereld geprojecteerd. De truc is daarbij om het oog te 'foppen' dat de beelden niet virtueel maar echt zijn. Daar speelt de lens een belangrijke rol. Akonia beschrijft zijn technologie als "dunne, transparante lenzen voor slimme brillen die levendige, kleurrijke beelden op een breed gezichtsveld bieden". Het bedrijf heeft meer dan 200 patenten voor zijn holografische systeem.

Apple ziet AR als grote belofte

Huidige AR-brillen hebben twee grote mankementen: de beeldresolutie en vooral de kijkhoek. Huidige brillen tonen de virtuele beelden alleen op een transparant schermpje in het midden van de bril. Daardoor wordt lang niet het hele gezichtsveld gevuld, maar slechts zo'n 50 graden. Dat ziet er hetzelfde uit als een laptopscherm op armlengte.

Apple-CEO Tim Cook heeft augmented reality al meermaals genoemd als één van de meest interessante nieuwe technieken. Volgens Cook is AR net zo belangrijk als de smartphone. Maar de CEO heeft ook gezegd dat de huidige technieken nog niet goed genoeg zijn voor een kwalitatieve AR-bril. Toch blijven er steeds weer geruchten klinken dat Apple aan een eigen AR-bril werkt.