Amerikaanse leger wil drones opladen met lasers
Laserbeams ?

Amerikaanse leger wil drones opladen met lasers

04-09-2018 13:06 Laatste update: 13:07

Bram van Dijk

Door lasers op drones in de lucht af te schieten, moet het mogelijk zijn om een drone voor altijd laten vliegen.

Iedereen die wel eens met een drone heeft gevlogen, weet dat het plezier altijd van korte duur is. Na een minuut of tien moet het vliegtuigje alweer landen om van batterij te wisselen of opgeladen te worden.

En dat is niet handig als je net het territorium van de vijand in kaart aan het brengen bent. De innovatietak van het Amerikaanse leger DARPA is daarom met het onbemande vliegtuigje Silent Falcon aan het experimenteren om tijdens het vliegen de accu op te laden met lasers.

Op de Silent Falcon zitten al zonnepanelen en deze worden geschikt gemaakt om uit de kracht van een laserstraal energie te putten. Volgens DARPA moet het mogelijk zijn om op een afstand van 11 kilometer nog energie uit lasers te putten. De drones zouden in theorie voor altijd in de lucht kunnen blijven.

Bergtop

Het testen van lasers met een grote capaciteit is risicovol. Daarom test DARPA de technologie nu nog door een laserstraal vanaf een bergtop naar beneden te schieten. Het heeft niet bekend gemaakt wanneer de eerste testvlucht zal zijn.