Roosegaarde laat Rotterdam virtueel overstromen
Waterlicht

Roosegaarde laat Rotterdam virtueel overstromen

06-09-2018 12:06 Laatste update: 12:37

Daan Roosegaarde zet het Rotterdamse Museumpark onder water. Met blauwe leds.

Als de naam van technokunstenaar Daan Roosegaarde valt, dan weet je dat je iets bijzonders kan verwachten. Zet 25, 26 en 27 oktober maar vast in je agenda. Die drie avonden zet hij het Rotterdamse Museumpark onder water met het kunstwerk Waterlicht.

Boven het Museumpark schijnen led-lampen voorzien van speciale lenzen op een dikke twee meter hoogte en blauwe gloed over het plein. Zo zie je precies hoe hoog het water zou staan als Rotterdam geen dijken en waterwerken zou hebben. Het Museumpark, dat een lange geschiedenis met water heeft, zou dik onder water staan. De Westzeedijk beschermt als sinds de 13e eeuw het gebied tussen Gouda, Leiden en Rotterdam tegen overstromingen. Een moderne manier van leven onder waterniveau is de wateropvang onder de parkeergarage van het Museumpark.

Zo maakt Waterlicht het onzichtbare kunstwerk dat Nederland is weer zichtbaar, met behulp van golvende lijnen van blauw licht. Je ervaart die lichtlijnen als hoogstaand water. Onder de lijnen waan je je in een onderwaterwereld. Bezoekers van vorige edities sprake van 'het Noorderlicht van de Lage Landen'.

De primeur van Waterlicht vond in 2015 plaats in de uiterwaarden van de IJssel bij Westervoort. In de zomer van dat jaar zette Roosegaarde ook het Amsterdamse Museumplein onder virtueel water. De editie in Rotterdam op 25, 26 en 27 oktober maakt deel uit van expositie Action <> Reaction. 100 jaar kinetische kunst in de Kunsthal, die dan ook ‘s avonds open is.